Ujjatlan felső, ing nyakkendő nélkül - munkahelyi öltözködés kánikulában

Vágólapra másolva!
Angliában egy tanácsadó cég diszkriminációra gyanakszik kánikulai öltözködési előírások területén. Vannak ugyanis olyan brit hivatalok, ahol a nők papucsban és spagetti pántos topban végezhetik a napi munkát, míg a férfiaknak kánikulában is kötelező az öltönyviselés. Körképünkből kiderült: a hazai cégek többségének nincs öltözködési kódja. Inkább az íratlan szabályokat figyelembe véve döntenek.
Vágólapra másolva!

Az egyik budai könyvelőiroda alkalmazottai csúcsra járatott légkondicionálóval veszik fel a harcot a kánikulával szemben. A cég egyik munkatársa elárulta: nincs szükségük előre meghatározott öltözködési kódra. " A nálunk dolgozók többsége tisztában van az íratlan szabályoknak megfelelő munkahelyi megjelenéssel, öltözködési elvárásokkal. Így attól sem kell tartani: a kollégák a munkahelyhez nem illő öltözékben jelennek meg"-tette hozzá a férfi. A könyvelőirodán azt is elárulták: a férfiak a megszokott öltönyt és nyakkendőt ilyenkor ingre cserélik, a nők saját belátásuk szerint döntenek öltözékükről.

Légkondicionálóval gyűrik le a meleget

A pénzintézeteknél jellemzőbb a dress-code, ám a kánikula nem sokban módosítja a szokásos öltözködési gyakorlatot. Az országos bankhálózatok egyikében hétfőtől csütörtökig elvárás a kosztümös-öltönyös elegancia. Ezzel szemben a péntek lezser, könnyű viseleteket is lehetővé tévő "farmeros nappá" lépett elő. A bank HR-osztályától azt az információt kaptuk: bár az előírásos öltözködési kódot betartják az alkalmazottak, a folyamatosan üzemelő légkondicionáló miatt ez nem okoz számukra nehézséget. A dolgozók öltözködése így a perzselő kánikulában sem mutat más képet, mint átlagos napokon.

Kánikula: öltöny és blézer helyett ing, ujjatlan felső a nyerő

Az egyik budapesti biztosítótársaságtól azt a tájékoztatást kaptuk: a cég szinte minden részlegénél szokványos időszakban elvárás az üzleties megjelenés. A férfiak ilyenkor szövetnadrágot, öltönyt, a nők szoknyát, kosztümöt, harisnyát is viselnek. A kánikulában ez némiképp módosulhat. A hosszú ujjú öltönyöket és ingeket, a nyakkendőt ilyenkor felváltja a rövid ujjú ing. A nők nyugodtan félretehetik a harisnyát, miközben ujjatlan felsőt is hordhatnak.

Csak a munkaruha kötelező...

A megkérdezett szoftverfejlesztő cégnek sincsen öltözködési etikettje. "Nincsenek az öltözködésre vonatkozó megkötéseink, mindenki egyénileg dönt arról, mit visel"-erősítette meg a cég HR-munkatársa. Az egyik hazai gyógyszergyártó kizárólag az üzemben dolgozóknak írja elő a munkavédelmi szabályoknak megfelelő munkaruhát: az irodai dolgozók maguk döntenek arról, miben jelennek meg a munkahelyen.