Fókuszban az idegenvezetők - Elvárások, nehézségek, keresetek

Vágólapra másolva!
Napi bruttó 12-16 ezer forintos átlagkereset, felsőfokú idegennyelv-tudás, rugalmasság, némi humorista-véna, együttműködő készség és türelem. A szakma gyakorlásához a jó idegzet elengedhetetlen: időnként útlezárások, átszervezések, halálesetek is nehezíthetik a munkát. Górcső alatt az idegenvezetői szakma.
Vágólapra másolva!

A szakma gondolatával kacérkodók jó, ha tudják: idegenvezetőként főként a nyári időszakban találhatják meg számításukat. A szezonon kívül más megélhetési lehetőségekben kell gondolkodniuk: a pályán lévők nagy része ilyenkor tanárként, tolmácsként dolgozik.

A fiatalok egyébként nem hemzsegnek a pályán. A hivatalosan nyilvántartott, mintegy 10 ezer idegenvezető többsége ugyanis negyvenes, ötvenes éveiben járó hölgy.

A középfokú nyelvvizsga kevés

"Az idegenvezető-szakképesítéseknél elvárt középfokú nyelvvizsga nem elég a sikerhez. Minimális elvárás a gyakorlatban jól használható, professzionális szintű idegennyelv-tudás. A turisták nem a nyelvvizsgákon elvárt sablonszövegekben gondolkodnak, bármiről, bármit kérdezhetnek" - vázolja a szakma nyelvi követelményeit Babári Ernő idegenvezető, német nyelvtanár.

Babári Ernő tapasztalatait Bálint Zoltán, a Magyarországi Idegenvezetők Országos Szövetségének elnöke is alátámasztja. Az elnök szinkrontolmács képesítéssel a zsebében érzi úgy: jól szót ért külföldi, többnyire német nyelvterületről érkező vendégeivel.

A szakember arról is beszámolt: jelenleg "hiánycikk" a szlovén nyelvű, esetleg hollandul tudó, vagy a skandináv nyelvek valamelyikét beszélő idegenvezető. A fővárosban kiegyensúlyozott a kínálat angol nyelvű idegenvezetőből, több vidéki városban - például Miskolcon és Kecskeméten - hiány van belőlük.

Haláleset, útlezárás, átszervezés nehezíti a dolgukat

Bálint Zoltán szerint jó, ha az idegenvezető erős idegzetű, nem rettentik meg a váratlan helyzetek és kész az improvizációra. "A nyári időszakban nem ritkák az egész Budapestet érintő felújítások, útlezárások. Ehhez igazodva tudni kell gyorsan változtatni az útvonalon, miközben a programkínálaton, az események menetrendjén sem szabad változtatni. A halálesetek, a váratlan helyzetek sem ismeretlenek, kiváltképp, ha a turistacsoport többsége idős ember. Az idegenvezető ezekben a szituációkban sem veszítheti el a fejét" - mondta el.

Az idegenvezető vendégei étkezése, ellátása iránt sem lehet közömbös: az éttermekben gondosan ügyelnie kell arra, hogy minden vendég a lehető legjobb minőségű terméket, kiszolgálást kapja, ne forduljanak elő visszaélések.

"Az idegenvezetőnek át kell tudnia tekinteni a gondjaira bízott csapat korát, személyi összetételét. Idős vendégeknek nem célszerű sok gyaloglással, nagy fizikai aktivitással járó programot - hosszú túrákat, Gellérthegyi-sétát, Halászbástya-nézést javasolni. Akadt arra is példa, hogy arra kérte a szakembert az idős vendégekből álló csapat: csak olyan helyre menjenek, ahol 300 méterenként van WC.