A munkáltatók támogatják az elbocsátottakat

Vágólapra másolva!
Aláírta a köztisztviselői elbocsátásokról szóló megállapodást a Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács munkavállalói és kormányzati oldala. Pályamódosítási hitellel, átképzéssel és részmunkaidős álláslehetőségekkel támogatnák a távozókat. A leépítések eddig 2100 embert érintenek. 
Vágólapra másolva!

A tegnap aláírt megállapodásban azt is rögzítették: az elbocsátó munkáltatóknak kötelességük tájékoztatni a leépített dolgozókat a lehetőségekről. A tervezet pályamódosítási hitellel, részmunkaidős foglalkoztatással és a prémium évek lehetőségének igénybevételével segítené az érintetteket, valamint a versenyszférás elhelyezkedést segítő tréning is a tervek között szerepel.

Az elbocsátások 800 költségvetési szervből 250-300 szervezetet érintenek. Az eddigi 8300 munkahelyből az elbocsátási hullámot követően 6200 marad meg. A tágabb értelemben vett költségvetési szervek 12 ezer dolgozójuktól válnak meg a közeljövőben.

Szociális szféra: nem lesz elbocsátás

Az olcsóbb és hatékonyabb állam megteremtése érdekében mindenképp szükség van a köztisztviselők létszámának csökkentésére, ám ezt a leghumánusabban, szakszervezeti kontroll mellett hajtjuk végre - mondta Csizmár Gábor, a munkaügyi tárca államtitkára, miután a Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács kormányzati, valamint munkavállalói oldalának képviselői megállapodást írtak alá. Csizmár arról is beszámolt: számos területen - például szociális intézményekben - egyetlen dolgozótól sem válnak meg - írja a Világgazdaság.