Felvetődött a közös európai minimálbér gondolata

Vágólapra másolva!
Bizonyos országok között ötvenszeres a különbség a minimálbérek tekintetében. A szakadék eltűnése és az "új szociális Európa" létrejöttének érdekében az egyeztetések megkezdését sürgeti a brüsszeli bizottság volt elnöke.
Vágólapra másolva!

Meg kell kezdeni az egyeztetést egy közös európai minimálbérről - javasolta Jacques Delors, a Európai Bizottság volt elnöke, akinek a nevéhez fűződik a húsz éve útjára indított "társadalmi párbeszéd" víziója. A ma is nagy tekintélyű szocialista politikus szerint ez is elősegítené az Európai Szocialisták Pártja (PES) kezdeményezését, az "új szociális Európa" megteremtését. Hozzátette azonban, a közös minimumot az egyes tagállamok fejlettségi szintjével arányosan kellene elképzelni - írja mai számában a NAPI Gazdaság.

Európában jelenleg széles skálán szóródik a törvényes minimálbér, az oroszországi havi 32 eurónak megfelelő összegtől a majdnem ötvenszeresét jelentő luxemburgi 1503 euróig - derül ki az Európai Munkaadói Szövetség (FedEE) legfrissebb adataiból.

Ausztriában, Dániában, Finnországban, Németországban, Olaszországban és Svédországban nincs általánosan kötelező minimum; ezek hagyományosan erős szakszervezetekkel rendelkező országok, ahol az egyes ágazati megállapodásokban kötik ki a minimálbért, ily módon lefedve a foglalkoztatottak zömét.

A minimálbér emelését országonként változóan szabályozzák: Franciaországban - amely a negyedik az európai minimálbér-ranglistán - például évente 2,75 százalékkal automatikusan növelik az infláció ellensúlyozása végett, de extra emelések is beleférnek.