A titkos cégadatok érdeklik az angol munkavállalókat

Vágólapra másolva!
Az angol vállalatok a jövőben kénytelenek lesznek házon belül is szigorúbb biztonsági szabályzórendszert kialakítani. A YouGov és a Microsoft közös felmérése ugyanis arra az eredményre jutott: a munkavállalók fele lopott már bizalmas cégadatot, míg negyedük most is kíváncsiskodik. 
Vágólapra másolva!

A felmérésben megkérdezett angol munkavállalók 22 százaléka beismerte ugyanis: volt rá eset, hogy illegális hozzáféréssel jutott bizalmas, belső adatokhoz - például fizetésekkel kapcsolatos információkhoz. További 54 százalékuk egyenesen úgy nyilatkozott: alkalomadtán ők is ugyanezt tennék.

A dolgozók harmadát főnökük, negyedét kollégáik feljegyzései érdeklik

A kutatás azt is kimutatta: a bizalmas cégadatok után szimatoló munkavállalók 36 százaléka számára főként a személyügyi adatok és a fizetési kimutatások jelentik a legnagyobb kísértést. Főnökeik személyes feljegyzéseibe a megkérdezettek közel egyharmada (28 százaléka), míg munkatársaikéba negyedük pillantana be időnként.

Sokan kollégáik jelszavára kíváncsiak

A kíváncsiskodók egy része egyáltalán nem tiszteli a magánszférát: 6 százalékuk akár munkatársuk jelszavát is elcsenné. A kutatásból kiderült: a megkérdezett férfiak 27, míg a nők mindössze 16 százaléka ismerte be, hogy lopott már rá nem tartozó információkat. A nyilatkozók 33 százaléka azt is elárulta: ha módja lenne rá, korábbi munkáltatójuk bizalmas adatai után is szimatolna.