Többmilliós bírságok a munkavédelmi szabályok megszegéséért

Vágólapra másolva!
Az első negyedévben közel ötezer munkahelyi baleset történt, s bár az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) adatai alapján az előző év azonos időszakához képest csökkent a számuk, közülük 28 halállal végződött - adta hírül a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A legtöbb baleset az építőipar mellett a feldolgozóiparban és a mezőgazdaságban történt, így itt büntették leginkább a munkabiztonsági felügyelők a hazai vállalkozásokat. A munkavédelmi bírságok minimuma ötvenezer, maximuma tízmillió forint, s egyelőre úgy tűnik, az idén a felügyelők az elrettentő, milliós szankciókat alkalmazzák szívesen - írja a lap.

Különösen igaz ez azoknál a cégeknél, ahol munkabaleset történt. Egy építőipari vállalkozásnál például halálos balesettel kapcsolatos utóellenőrzést tartott az OMMF, és mivel a dolgozók nem kaptak egyéni védőfelszerelést, sőt a leeséstől sem védte őket semmi, ötmillióra büntették a céget.

Hárommilliós bírság csonkolásos balesetért

Hárommilliós bírságot kapott az a fröccsöntő üzem, ahol gépüzemeltetés közben súlyos csonkolásos baleset történt a munkaadó hibájából. A munkabiztonsági felügyelők bírságnövelő körülményként kezelték, hogy hat évvel ezelőtt hasonló tragédia történt a vállalkozásnál.

Az év első három hónapja alatt országosan közel 6700 vállalkozást ellenőriztek, vagyis egy napra 74 cég vizsgálata jutott, s szinte mindenhol találtak munkabiztonsági hiányosságot. A súlyos veszélyeztetés, a kollektív és az egyéni műszaki védelem hiánya, a kockázatértékelés elmulasztása miatt bírságoltak főleg a felügyelők.