Európa legjobb munkahelyei: görög multi az összetett győztes

Vágólapra másolva!
A Great Place To Work Insitute idén negyedik alkalommal díjazta Európa legjobb munkaadóit. A berlini díjátadón a több mint 1000 pályázóból száz vállalat kapta meg a Great Place To Work (Nagyszerű munkahely) nevet viselő elismerést. Közülük is a Colgate Palmolive görögországi leányvállalata lett az összesített győztes.
Vágólapra másolva!

A legjobb európai munkahelyek pályázat megrendezését az Európai Bizottság kezdeményezte 2002-ben. A versenyben évről évre a tizenöt régi uniós tagország vállalatai vesznek részt, tehát magyar cégek nem képviseltetik magukat.
Az elbíráláskor a fő szempont a vezetés munkatársakkal szembeni szavahihetősége, tekintélye, a csapatszellem, a munkahelyi légkör és a céggel való azonosulás volt.
A berlini díjátadón elhangzott, a kiváló munkahelyek üzletileg is sikeres évet zártak: az utóbbi egy évben 8,1 százalékkal bővült az alkalmazottak száma, 6 ezer munkahelyet teremtettek Európa-szerte. A díjazottak elmondták, a jó munkahelyi légkör és körülmények megteremtésébe időt és pénzt kell fektetni, de megéri az invesztíció.

Görög multi lett a legeslegjobb

Az összesített verseny első helyét a Colgate Palmolive görögországi leányvállalata érdemelte ki. A háztartási és tisztálkodási szereket gyártó és forgalmazó vállalatot a rugalmas munkaidő, az egyénre szabott továbbképzések, a munkatársak cégen belüli gördülékeny karrierváltása emelte az első helyre.
Különdíjat vehetett át a munka-szabadidő egyensúlyának megteremtésében Skogap nevű brit cég. A belső kommunikáció kategóriájában kiemelkedőt nyújtott az Irma dán élelmiszeráruház-lánc. A legjobb hangulatú munkahely különdíjat pedig a Google írországi leányvállalata vitte el.
A pályázó cégek összehasonlításának alapjául a munkatársak által kitöltött egységes kérdőívek valamint a cégvezetés programjai, intézkedései szolgáltak.
A magyarországi legjobb munkahelyekről a Hewitt humán tanácsadó cég készít évente felmérést a Great Place To Work pályázattól függetlenül.

A tíz legjobb európai munkaadó (alfabetikus sorrendben):

Bain & Company (nemzetközi stratégiai tanácsadó, Belgium, Egyesült Királyság)
Cofinimmo (ingatlanbefektető, Belgium)
Colgate Palmolive (FMCG, Görögország) - az összetett győztes
Consol Software (informatikai tanácsadó, Németország)
Depuy (ortopéd kiegészítők gyártója, Írország)
Microsoft (szoftvergyártó, nyolc nyugat-európai leányvállalata)
Middelfart Sparkasse (pénzintézet, Dánia)
Minervaskolen i Umea (iskola, Svédország)
O2 (mobilszolgáltató, Németország, Írország)
Vitae (személyzeti tanácsadó, Hollandia)

Különdíjat nyert:

Belső kommunikáció: Irma (élelmiszerlánc, Dánia)
Legjobb hangulatú munkahely: Google (internetes kereső, Írország)
Munka-szabadidő egyensúly megteremtése: Skogap (marketing és személyzeti tanácsadás, Egyesült Királyság)
A munkahelyi sokszínűség támogatása: British Gas Business (energiaszolgáltató, Egyesült Királyság)
Társadalmi felelősség az alkalmazottak bevonásával: SMA Technologie (napenergia-hasznosítás, Németország)

Karácsony Zoltán