A németek tartanak legjobban munkahelyük elvesztésétől

Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi munkaerő-piaci felmérés szerint az angol, a német, a francia munkavállalók tartanak leginkább munkahelyük elvesztésétől. A norvégok viszont különösen optimisták: csak minden harmincadik munkavállaló fél a kirúgástól. 
Vágólapra másolva!

A Right Management Consultant nemzetközi viszonyokat feltérképező vizsgálatában 9400 munkavállalót arról kérdezett: mennyire valószínű, hogy elveszítik munkahelyüket illetve könnyen vagy nehezen találnának állást ugyanabban a munkakörben, ugyanannyi fizetésért. A norvég, japán és a dán munkavállalók pozitívan értékelik munkaerőpiaci helyzetüket. Norvégiában csak a megkérdezettek alig 3,4 százaléka véli úgy, hogy a következő évben elveszítheti állását, míg a japánok és dánok öt százaléka számol ezzel a lehetőséggel.

A német munkavállalók a legpesszimistábbak

Az RMC felméréséből az is kiderült: jelenleg a németek a legpesszimistább munkavállalók. 10 német közül 9 úgy véli: rendkívül nehezen találna új munkahelyet, ha úgy hozná a helyzet. Az angolok közül minden ötödik valószínűnek tartja, hogy a következő évben megszűnhet az állása. Közel háromnegyedük úgy véli: nehezen találna állást azonos munkakörben azonos fizetésért. Az amerikaiak munkahely-megtartással kapcsolatos bizalma is alábbhagyott: a felmérésben vizsgált 18 ország közül csupán a svájciak, a franciák, az olaszok és a németek előzik meg őket a pesszimizmusban. Világviszonylatban mégis optimistának mondhatóak a dolgozók. Hét megkérdezettből csupán egy érzi úgy: a következő év folyamán búcsút inthet munkáltatója.