A munkáltatók felének a papírnál fontosabb a képesség

Vágólapra másolva!
A hazai munkáltatók 40 százaléka azt állítja: a munkavállaló képessége fontosabb, mint a formális képzettség, melyet további szakképesítéssel a munkavégzés során pótolni lehet.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a munkáltatók 15 százaléka biztosít online képzéseket a dolgozóknak - derül ki egy felmérésből, melyet Nagy-Britannia legnagyobb, szakképesítést nyújtó szervezete, a City and Guilds készített.

A City and Guilds kétszáz hazai oktatási szervezetet és munkaadót kérdezett meg a virtuális szakképzési módszerekben rejlő lehetőségekről és azok megítéléséről. A tanulmányból kiderül: a hazai munkáltatók 15 százaléka biztosít, 14 százalékuknak pedig szándékában áll valamilyen online kurzust indítani.

A felmérés szerint a magyar oktatási szervezetek nagy része (40 százaléka) azon a véleményen van, hogy leginkább a kétkezi foglalkozásokhoz kötődő szakképesítésekből van hiány. Ezt megerősítik a tanulmány készítői is, akik úgy látják: a szakképzett fizikai dolgozók hiánya visszatérő probléma Magyarországon.

A kutatásból emellett kiderül az is, hogy a munkáltatók 56 százaléka a vesz fel olyan szakembert, aki már eredetileg is magasan képzett, és a munkáltatók 40 százaléka azt állította: a munkavállaló képessége fontosabb, mint a formális képzettség, melyet további szakképesítéssel a munkavégzés során pótolni lehet.

A magyar munkaadók 81 százaléka látja szükségesnek EU-s szakképesítések beszerzését, és 54 százalékuk tart a magyar munkavállalók nagy arányú külföldre távozásától.