A legjobban és legrosszabbul kereső szakemberek

Vágólapra másolva!
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb, 630 munkakör bérezését felmérő statisztikája alapján összegyűjtöttük, mely szakmák képviselői keresnek kiemelkedően jól, illetve kik azok, akiknek 100 ezer forint alatti bruttó bérből kell megélniük egy hónapban. Annak is utánajártunk, miért fizetnek jól vagy rosszul bizonyos munkakörökben.
Vágólapra másolva!

A statisztika szerint a topon a légiirányítók állnak. Ugyanis a felmért 630 fizikai, illetve szellemi foglalkozásúak közül, 2005-ben, legjobban a légiirányítók kerestek, havi bruttó bérük átlagosan 762 ezer forintra rúgott. Hasonlóan kiemelkedő a bérük a légijármű-vezetőknek.

"Légi" szakmák: Nagy felelősség, szigorú elvárások

"A légiirányítók, pilóták kiemelkedően magas keresete a rájuk nehezedő felelősséggel - egy hiba akár több ember életébe is kerülhet -, pontosabban annak kompenzálásával magyarázható. Magas fizetésüket elősegíti továbbá, hogy az országban elég kevés van belőlük - rendkívül szigorúak nemcsak a szakmai, hanem az egészségügyi elvárások is -, ezért a szakmát gyakorlók egységes bérkövetelésekkel képesek fellépni. De ha nem lépnek fel, a vezetőség akkor is tisztában van azzal, hogy egységes fellépésük óriási költségekkel járna például sztrájk esetén, ezért ügyel a bérekre" - elemzi az ÁFSZ adatait Adler Judit, a Gki Gazdaságkutató Rt. kutatásvezetője.
A légi szakma képviselőit a törvényhozók, a miniszterek és a politikai államtitkárok követik, havi bruttó 735 ezer forintos keresettel.

642 ezer a légijármű-vezetők bére, a bíróké 579 ezer forint

Forrás: [origo]A 600 ezres álomhatárt nem, az 500 ezrest viszont átlépték a bírók (579 ezer forint), az atomerőművi gépkezelők (569 ezer forint) és az ügyészek (515 ezer forint).
"A bírók, ügyészek esetében más a helyzet, mint a légiirányítóknál. Belőlük nincs hiány, viszont nekik egész egyszerűen magas fizetést, és ezáltal anyagi biztonságot, függetlenséget kell biztosítani - a megvesztegetésre irányuló próbálkozások elutasítása érdekében", reagált az adatokra Adler Judit.

Pénzügyi szakmák: 400 ezer körül

A bérlistán a pénzügyi szakma képviselői "csak" a fenti szakemberek után következnek: az adószakértők, szaktanácsadók 415 ezer forintos, a pénz- és hitelgazdasági szervezők pedig 408 ezer forintos keresettel. 400 ezer forint feletti bérrel rajtuk kívül a matematikusok rendelkeztek (401 ezer forint). A könyvvizsgálók, könyvszakértők bére egyébként átlagosan havi bruttó 396 ezer forint volt 2005-ben.

A hosszú karrierút és a nemzetgazdasági szerep a háttérben

"A pénzügyi szakmáknál a pozíció betöltéséhez elvárt több éves szakmai tapasztalat kompenzálásával magyarázható a magas bér. Hiszen ahhoz például, hogy egy munkavállaló adószakértőként vagy auditorként dolgozhasson, minimum hét év szakmai tapasztalat szükséges. Persze az sem mellékes, hogy az utóbbi években lezajlott gazdasági átalakulás során az ágazat az egyik legfontosabb területté lépett elő a nemzetgazdaságban. Képviselői pedig ezáltal jelenleg a legpreferáltabb szakemberek közé tartoznak" - tette hozzá Adler.

Fontos megjegyezni, hogy a számok a "teljes bért" mutatják meg, vagyis azt, hogy a juttatásokkal, prémiumokkal együtt mennyit kaptak a szakemberek.

Élvonalban a bányamérnökök, reklámszakemberek és a marketingesek

A mérnökök közül kissé meglepő módon a bányamérnökök vezetik a fizetési rangsort 384 ezres havi keresetükkel, őket az üzletkötők (371 ezer forint), a piackutatók, reklámszakemberek, marketingesek követik (356 ezer forint), valamint a jogászok, jogtanácsosok (353 ezer forint), számítástechnikai szervezők (341 ezer forint). Utánuk következnek a gyengeáramú villamosmérnökök (340 ezer forint), a kereskedelmi szervezők (338 ezer forint), humánpolitikai szervezők (337 ezer forint), közgazdászok (334 ezer forint), kohómérnökök (334 ezer forint).

300 ezer felett: informatikusok, vegyész- és gépészmérnökök

A statisztika szerint 300 ezer forint feletti bérrel rendelkeznek még a pályaválasztási tanácsadók (328 ezer forint), a szoftverfejlesztők, informatikusok (323 ezer forint), üzemgazdászok (310 ezer forint), nyomozók (309 ezer forint), valamint a gépészmérnökök (308 ezer forint), szakgyógyszerészek (307 ezer forint), növényolaj-gyártók (303 ezer forint), vegyészmérnökök (302 ezer forint) és a statisztikusok (301 ezer forint).