Tüntetés a munkahelyi törvénytelenségek ellen május elsején

Vágólapra másolva!
A munkavállalókat egyre nagyobb számban érintő jogsértések miatt rendez tüntetést a Liga Szakszervezetek május elsején a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium épülete előtt.
Vágólapra másolva!

A Törvényességet a munkahelyen elnevezésű demonstrációra a szervezők az ország teljes területéről mintegy 3000 embert várnak. "A munka ünnepére időzített tüntetés elsődleges indoka, hogy a Liga Szakszervezetek intézménye egyre több, a munkavállalói kör rovására elkövetett aggasztó, nyugtalanító jogsértéssel találkozik. A tüntetés résztvevői pedig mind a munkáltatók, mind a törvényhozók felé szeretnék jelezni, hogy ez az állapot tarthatatlan" -tudtuk meg Kozák Lászlótól, a Liga Szakszervezetek sajtóosztályának vezetőjétől.

Főként a kis-és középvállalkozások sértik az alkalmazottak jogait

Kozák László azt is elárulta: a munkavállalók rovására elkövetett jogsértések zöme többnyire a kis-és középvállalkozások számlájára írható. A multinacionális vállalatok ezen a területen jogkövetőbbek, a szabályozások rendszere ezekben a munkáltatói egységekben már jobban kialakult.

A Liga Szakszervezetek sajtóosztályának vezetője azt is elárulta: a leggyakoribb munkáltatók által elkövetett jogsértések között előkelő helyen áll a feketemunka, a munkaszerződés nélküli foglalkoztatás, a túlmunkára jutó bértöbblet ki nem fizetése, és a munkavállalók szabadidejével való visszaélés. Kozák László arról is beszámolt: általános jelenségnek számít, hogy a munkahelyi ellenőrzések alkalmával a vizsgált cégek 87 százalékánál megállapítható szabálytalanság.