Bruttó 160 ezer forint a vendégmunkások bére Csehországban

Vágólapra másolva!
Egy év alatt, idén március végére, a legálisan Csehországban alkalmazottként dolgozó külföldiek száma negyedével, 150 ezerre nőtt, azaz az ország gazdasági teljesítménye egyre inkább függ a külföldi munkavállalóktól - írja a Mlada fronta című cseh lap. Ezen kívül önálló vállalkozóként még mintegy 70 ezer külföldi tevékenykedik már az országban, és több tízezer lehet az illegálisan munkát vállaló külföldiek száma
Vágólapra másolva!

A lap kiemeli, hogy a külföldi munkaerő számnövekedése jóval gyorsabb, mint a munkanélküliek létszámcsökkenésének üteme. Úgy tűnik, hogy a külföldiek szívesebben foglalnak el alacsony bérű csehországi állásokat. A cseh szakszervezetek aggodalommal figyelik ezt a munkaerő-piaci fejleményt - tudósít a Privátbankár.hu.

Bár a cégek a külföldi munkavállalóknak sem kínálhatnának a helyiek által keresettnél alacsonyabb fizetést, de nem ez érvényesül. A vendégmunkások havi bruttó bére az esetek többségében nem éri el a 7 ezer koronát, azaz a 160 ezer forintot. Csehországban az átlagbér már 300 ezer forintnak megfelelő összeg felett van.

További probléma, hogy a vállalatok béremelés helyett inkább olcsóbb külföldi munkaerőt alkalmaznak. A cikk szerint számos cég alig "aktivizálná magát" Csehországban, ha nem lenne lehetősége a cseheknél olcsóbb munkaerőt találni.