További három évre zárva az osztrák álláspiac

Vágólapra másolva!
Az osztrák kormány tegnapi ülésén úgy döntött, három évig még nem nyitja meg munkaerőpiacát az új keleti EU-tagállamok munkavállalói előtt. A magyar állampolgárok számára mindez azt jelenti, továbbra is munkavállalási engedéllyel juthatnak be az osztrák munkaerőpiacra.
Vágólapra másolva!

Hubert Gorbach alkancellár a kormányülés után elmondta, a döntés alapjául a Wifo osztrák gazdaságkutató tanulmánya szolgált. A politikus a külföldi munkavállalók magas arányával, az új tagállamok földrajzi közelségével és az osztrák munkaerőpiac korlátozott felvevőképességével indokolta a korlátozások fenntartását.
Magyar munkavállalók ennek megfelelően a következő három évben a legegyszerűbben továbbra is kétoldalú szerződés alapján meghatározott kvóták szerint szerezhetnek munkát a sógoroknál. Más esetben a munkavállalási engedélyt akkor adják ki az osztrák hatóságok, ha az ottani munkáltató bizonyítja, nem talált arra a pozícióra alkalmas osztrák vagy "régi" uniós pályázót.

Legfeljebb öt évig korlátozhatnak

A 2004-es EU-csatlakozáskor az Egyesült Királyság, Svédország és Írország nyitotta meg álláspiacát a keleti, új tagállamok előtt. Májustól a zöld jelzést adókhoz csatlakozik Spanyolország, Finnország és Portugália.
A korlátozások feloldásáról vagy fenntartásáról májusig kell nyilatkozni a tagállamoknak. A régiek legfeljebb öt évig élhetnek az engedélyezési rendszer fenntartásával, de három év múlva már csak nagyon nyomós érv alapján hosszabbíthatnak két évre.