Program az ötven év felettiek elhelyezkedéséért

Vágólapra másolva!
Május elsejétől ismét elindítja az 50 év feletti álláskeresők elhelyezkedésének elősegítését szolgáló központi programot a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM). A program egy évig tart, melytől azt várják, hogy elősegíti az ötven év feletti munkanélküliek elhelyezkedését, és hozzájárul a tartós foglalkoztatáshoz - közölte a tárca.
Vágólapra másolva!

Az FMM először tavaly januárban indította el a programot, amely segítségével 2005-ben országosan csaknem 27 ezer 50 év feletti munkanélküli foglalkoztatása valósult meg.

A program első szakaszára tavaly december 31-ig lehetett jelentkezni, az önálló előirányzatból 2,8 milliárd forint állt a járulékokat visszaigénylők rendelkezésére, a bértámogatásokat decentralizált, nyitott keretből finanszírozták.

Bér- és járuléktámogatás

A legsikeresebb elem egyébként a kísérletképpen bevezetett "munkakipróbálás" támogatása volt, amelynek keretében az 50 éven felüli munkanélkülit foglalkoztató vállalkozó támogatásként három hónapig megkaphatta a kifizetett munkabérnek és járulékainak teljes összegét legfeljebb 90 ezer forintig.

Az idei támogatások számára önálló előirányzatként a tavalyról megmaradt források átcsoportosításával 2 milliárd forint áll rendelkezésre, a nem járulékokkal kapcsolatos kifizetéseket pedig továbbra is nyitott decentralizált keretből hajtják végre - írja a portfolio.hu.