Távmunka: még távol az uniós átlagtól

Vágólapra másolva!
A munkajogról szóló tájékoztató CD-vel és a távmunkáról szóló tanulmánykötettel ösztönözné a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium a hagyományos munkahelytől távoli foglalkoztatási formát. Magyarországon a becslések szerint a munkavállalók 2-4 százaléka dolgozik távmunkában - hangzott el a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Csizmár Gábor munkaügyi miniszter állítása szerint az elmúlt időszakban 700-1000 távmunkahely létesült pályázati programok útján. A munkaügyi miniszter azt is leszögezte: az Országgyűlés már 2002-ben megalkotta a távmunka és a részmunkaidős foglalkoztatás jogi szabályozását. A távmunkában dolgozót a hatályos jogszabályok értelmében tehát ugyanazok a jogok illetik meg, mint a hagyományos keretek között munkavállalókat.

Tanulmánykötettel is ösztönöznék a távmunkát

A Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium elképzelései szerint a következő néhány évben a munkavállalók 8-10 százalékára tornásznák fel a távmunkában tevékenykedők számát. Ennek a szellemében íródott a most megjelent Tanulmányok a távmunkáról című kötet, ahol az e-munka nemzetközi trendjeiről is beszámolnak a szerzők.

CD-jogtárral a jogszabályok dzsungelében

A minisztérium ezzel egy időben a munkavállalói jogok összességét tartalmazó, keresővel ellátott CD-vel is szeretné elősegíteni a munkavállalók tájékozódását. Csizmár Gábor szerint a kiadvány célja, hogy segítse a munkavállalók eligazodását a munkajog dzsungelében. A 3000 példányban kiadott, ingyenesen hozzáférhető anyagot az Állami Foglalkoztatási Szolgálat, a szakszervezetek és az érdekvédelmi szervezetek kirendeltségein érhetik el az érdeklődők.

Simon Gábor, a Távmunka Tanács elnöke szerint ma Magyarországon mindössze a munkavállalók 2-4 százaléka dolgozik távmunkában. Ezzel szemben az EU területén dolgozók több, mint 10 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. Az északi államokban élők közül lényegesen többen voksolnak a távmunkára: itt akár a 20-25 százalékot is elérheti az e-munkások száma.