Kezdődik az állásbörzék szezonja

Vágólapra másolva!
A Szegedi Tudományegyetem március 7-8-i és a Budapesti Gazdasági Főiskola március 8-i állásbörzéjével megkezdődik a tavaszi állásbörzék szezonja. Ugyan a fórumokon nem kínálnak egyből munkaszerződést, mégis fontos esemény minden álláskeresőnek információszerzésre és a pályázás elindítására. Összeállításunk az idei karrier-rendezvényekről és tippek a kilátogatóknak.
Vágólapra másolva!

Idén különösen sok felsőoktatási intézmény rendez börzét diákjai számára. Az állásra vágyóknak a Budapesti Műszaki Főiskola, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem mellett a Miskolci, a Debreceni és a Szent István Egyetemen is lehetőségük nyílik arra, hogy személyesen felkeressék a cégeket, pályázzanak az ott meghirdetett állásokra, illetve érdeklődjenek a cégek elvárásairól és az általuk nyújtott lehetőségekről.

A sikerrel végződő látogatáshoz azonban néhány dolgot nem árt tudni a börzére készülőknek. Tanácsaink a kilátogatóknak:

Gyűjtsünk minél több információt

Mivel a rendezvény ideje alatt lehetetlen az összes standot felkeresni, először is ajánlott összeállítani egy listát azon cégekről, akikkel a kilátogató mindenképp szeretne találkozni.

A szelektálás után e cégekről és a nyitott pozíciókról tanácsos minél több információt gyűjteni. A börzék honlapján általában minden cégnek van bemutatkozó oldala, ahonnan linkek mutatnak a vállalat honlapjára. Ha az utóbbit is átnézi a pályázó, nagyon jó benyomást tehet felkészültségével a vállalat képviselőjére.

Vigyünk pozícióhoz szabott és általános önéletrajzot is

Ha az álláskereső tudja, hogy mely cégeket célozza meg, akkor a börze előtt tanácsos elkészítenie a cégekhez és a pozíciókhoz szabott CV-ket, és azokkal felkeresni a vállalatok standját. Emellett érdemes általános, amerikai típusú önéletrajzot is vinnie, mert előfordulhat, hogy a helyszínen talál olyan céget, ahová jelentkezne.

Az önéletrajz megírásakor a pályázók ügyeljenek arra, hogy áttekinthető legyen, mert a HR-esek átlagban 30-60 másodpercet szánnak egy-egy önéletrajz áttanulmányozására.

Kell kísérőlevél?

A kísérőlevél nem elvárás. Ha azonban a jelölt tudja, hogy hová szeretne jelentkezni, pályázatához csatolhat rövid motivációs levelet. Ezzel is kitűnhet a több száz, hozzá hasonlóan a kiszemelt céghez pályázó "versenytárs" közül.

Érdeklődjünk, kérdezzünk

A börzéken a határozott hozzáállás, az érdeklődés mindenképpen előny, ügyelni kell viszont arra, hogy az érdeklődő ne legyen tolakodó. Nagyon pozitív benyomást tehet a potenciális munkaadóra, ha olyan, a leendő munkával vagy a vállalattal kapcsolatos kérdéseket tesz fel, amelyekre a cégkatalógusban vagy az interneten nem talál választ. Nem nyerő az az álláskereső, akinek egyetlen kérdése a kezdő fizetésre vonatkozik

Öltözködés: a szolid elegancia ajánlott

Mivel az állásbörze nem állásiinterjú, az öltözék nem elsődleges szempont. A szolid elegancia viszont ajánlott. Nem kell öltönyben, nyakkendőben megjelenni, a bakancsot, szakadt farmert vagy a kinyúlt pólót viszont tanácsos otthon hagyni.

Állásbörzék tavasszal:
Időpont Intézmény Helyszín

március 8.:

Budapesti Gazdasági Főiskola
Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar XIV. ker. Budapest, Buzogány u. 10-12.

március 7-8.:

Szegedi Tudományegyetem Szeged, Ady tér 10.
9-16 óráig

március 29.:

Budapesti Műszaki Főiskola III. Budapest, Bécsi út 96/B

március 30.:

Pécsi Tudományegyetem
Közgazdaságtudományi Kar Pécs, Rákóczi út 80

április 5-6.:

Budapesti Corvinus Egyetem IX.ker. Budapest, Fővám tér 8.

április 12.:

Miskolci Egyetem Miskolci Egyetem, Előcsarnok
10-16 óráig

április 19-20.:

Debreceni Egyetem Debrecen, Egyetem tér 1.

április 20.:

Szent István Egyetem Gödöllő, Páter Károly u. 1.
13-18 óráig

április 26-27.:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem XI. ker. Budapest, Műegyetem rkp. 3.

Oroszi Babett