Kényszervállalkozó postások

Vágólapra másolva!
A Magyar Posta egyre több budapesti és főváros közeli helység kézbesítői tevékenységét látja el külsős munkatársakkal, alvállalkozói rendszer keretében, költséghatékonysági okokból. A posta főként az olcsóság miatt voksol a külsősök alkalmazása mellett.
Vágólapra másolva!

Pillanatnyilag 11 külsős cég is közreműködik a postaszolgálati tevékenységek ellátásában Budapesten és környékén-tudatja a Népszabadság Online. A külsősökre többek közt a postán dolgozókat nem kifejezetten motiváló, alacsony bérezés miatt is szükség van.

A rendszer egyik előnye, hogy az alvállalkozók által megbízott kézbesítő munkatársak nem igénylik az irodai infrastuktúra meglétét és a dolgozóknak egyébként járó szociális juttatásokat. Igaz, így a juttatásként adható üdülési csekkektől és céges nyelvtanfolyamoktól is elesnek a jelentkezők. A külső megbízotti rendszer működőképes, de azért nem zökkenőmentes: voltak olyan budapesti kerületek, ahol a lakosság követelte a hagyományos postaszolgáltatás visszaállítását, mert késve kaptak kézhez bizonyos küldeményeket.