Vezetői felmérés: demokrata németek, tekintélyelvű franciák

Vágólapra másolva!
Egy európai felmérés alapján az angol, a francia és a német főnökök vezetési stílusa eltérő. A kutatók a 201 menedzser válasza alapján a teljesítményközpontú angol, az autokrata francia, a demokratikus német kategóriákat állították fel.
Vágólapra másolva!

A DDI humán tanácsadó vállalat "Leaders on Leadership" (Vezetők a vezetésről) címet viselő felmérésében 201 vállalatvezető vezetési felfogását vizsgálta.
A menedzserek a vezetői munka legszebb részének a teletséges munkatársak felfedezését és szakmai fejlődésének támogatását említették. Az angol vezetők 70, a németek 50 százalékánál ez szerepelt az első helyen.
A németek és az angolok a második és harmadik helyen említették a "szabadságot és a döntéshozatali autonómiát" valamint a "befolyásolás lehetőséget".

A franciák nem szeretik az ellenvéleményt

Érdekes, hogy francia megkérdezettek másként vélekedtek a vezetői létről. Náluk a foglalkozás pozíciójuk legnagyobb hozadékaként az önálló döntéshozatalt említik és különösen zavarónak találják, ha a döntéseket vitatják.
A németek és az angolok a válaszok alapján náluk demokratikusabb vezetők, ugyanis a szigetországi topmenedzserek 96 százaléka, a németek 52 százaléka örül annak, ha a kollégák a döntéseknél kritikusak, kifejtik véleményüket, míg a franciáknál ez az arány 29 százalék. A három vizsgált ország döntéhozói közül a gallok élvezik leginkább magas társadalmi státuszukat (30 százalék), a németeknél ez az arány 16, a briteknél csupán 2 százalék.