Számít, ki hol végez? - feketelisták nyomában

Vágólapra másolva!
Forró téma végzős főiskolások, egyetemisták és a felsőoktatásba igyekvők számára, különbséget tesz-e a munkaerőpiac diploma és diploma között. Vannak-e feketelisták, ahonnan nem vesznek fel pályázókat? A fejvadászok véleménye megoszlik. A cégek névvel nem nyilatkoznak, de részben megerősítik az iskolák láthatatlan rangsorát. Annyi bizonyos: ha iskola szerint szelektálnak, akkor csak pályakezdőknél. A  nagy tudományegyetemek neve általában jól cseng.
Vágólapra másolva!

A munkáltatók számára kényes kérdés az egyetemek, főiskolák nyilvános megítélése. Hivatalosan a cégek a "minden diploma és diplomás egyenlő" elv hívei, a felszín alatt azonban pályakezdők esetében fontos döntési szempont, ki hol tanult.

Fazekas Zsolt, a Hill International fejvadász cég ügyvezető igazgatója azt tapasztalta: tényleg akad rá példa, hogy a pályakezdők esetében differenciálnak a cégek a diplomák között, de tapasztalatai szerint nem olyan vészes a helyzet, mint amilyennek látszik. "A nagyobb cégeknek, megvannak a kedvelt felsőoktatási intézményei, ahonnan a pályázók jelentkezését szívesebben fogadják. A megbízók elemi érdeke a megfelelő emberek felkutatása a meghirdetett pozíciókra, így a fejvadász cég felelőssége, hogy ne zárjon ki egy alkalmasnak látszó jelentkezőt a pályázók köreiből pusztán a diplomaszerzés helye miatt." Az ügyvezető igazgató véleménye szerint egy igazi kiválasztási folyamat a diplomszerzés helyének értékelésénél jóval összetettebb.

Leginkább a multicégek rangsorolják az intézményeket

Fazekas Zsolt úgy véli: főleg azok a multik rostálják a jelentkezőket a diplomaszerzés helye szerint, ahol a HR-esnek személyenként maximum öt perce akad egy-egy pályázat átfutására, miközben legalább 120-an jelentkeztek a meghirdetett állásra. "Ezekben a helyzetekben lehet inkább szempont a pályázók kiválasztásánál, hogy ki, hol végzett"-mondja.

Bizonyos diplomákat rögtön félretolnak

Egy név nélkül nyilatkozó fejvadász ezzel szemben azt mondja: vannak olyan felsőoktatási intézmények, amelyek diplomáit a legtöbb HR-es szinte olvasás nélkül tolja félre. Ez különösen némely, az üzleti, gazdasági és pénzügyi, valamint az informatikai területhez kötődő végzettségeket garantáló, borsos tandíjas iskolákra vonatkozik. A szakember azt is elmondja: noha rengeteg a diplomás képzés, a HR-esek és a munkáltatók mindig szívesebben fogadják a patinás, nagy múltú felsőoktatási intézményekben végzetteket.