Munkaerőhiány a német cégek 16 százalékánál

Vágólapra másolva!
A német vállalatok 16 százaléka nem tud betölteni üres pozíciókat, mert nem talál megfelelő képzetséggel rendelkező pályázókat. A hiány különösen a munkaerő-kölcsönző, az informatikai szolgáltató és a gépgyártó cégeket sújtja. Magyarországon a vállalatok 17 százaléka küzd ezzel a problémával elsősorban az egészségügyben, az építőiparban és a feldolgozóiparban.
Vágólapra másolva!

A Német Kereskedelmi és Iparkamara friss felmérésében 20 ezer vállalkozást kérdeztek meg a szakemberigényről. 16 százalékuk említette, bizonyos munkakörökre nem találnak az elvárt képzettségnek és tapasztalatnak megfelelő munkavállalót.
A munkaerőkölcsönző cégek 64 százaléka panaszkodott a keresett tudás hiányára. Szintén gondban vannak a gyógyszeripari vállalatok, amelyek 30 százaléka keres hiába alkalmazottat. Az IT-szolgáltatóknál és a gép-, autóipari cégeknél minden negyedik megkérdezett jelezte, a piacon nincs elegendő szakember.

Átképzés, idősebb munkavállalók felértékelődése

A vállalatok 56 százaléka átképzéssel próbálja kivédeni a problémát, 15 százalékuk pedig az idősebb munkavállalók felé fordul.
A Kamara szerint a jövőben még nagyobb hiány várható, ugyanis csökkeni fog a munkaerőpiacra belépők száma.

Nálunk az egészségügy, az építő- és a feldolgozóipar "vezet"

Magyarországon a munkaügyi tárca és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara készíttetett hasonló munkaerő-piaci felmérést. Nálunk a vállalkozások szinte ugyanakkora aránya (17 százaléka) jelezte, bizonyos pozíciókat nem tud betölteni. Elsősorban az egészségügyben, az építőiparban és a feldolgozóiparban figyelhető meg tartós munkaerőhiány, ami inkább a 250-nél több főt foglalkoztató cégeket sújtja.

Karácsony Zoltán