30 ezer szlovák munkavállaló dolgozik hazánkban

Vágólapra másolva!
Körülbelül 30 ezerre tehető a hazánkban dolgozó szlovákiai ingázók száma - derül ki a rév-komáromi Selye Egyetem és a a P & Bert Tanácsadó Kft. tanulmányából. A szlovák munkavállalókat a több álláslehetőség és a 30-35 ezer forinttal magasabb kereseti lehetőség csábítja Magyarországra.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 30 ezerre tehető a hazánkban dolgozó szlovákiai ingázók száma - derül ki a rév-komáromi Selye Egyetem és a a P & Bert Tanácsadó Kft. tanulmányából. A szlovák munkavállalókat a több álláslehetőség és a 30-35 ezer forinttal magasabb kereseti lehetőség csábítja Magyarországra.

A tanulmány szerint a szlovák állampolgárságú munkavállalók, foglalkoztatása 12 határ menti magyar ipari parkra koncentrálódik, 85 százalékukat itt alkalmazzák. Az ipari parkokon kívül dolgozó szlovákiaiak főként nővérként, az építő-, valamint a fémfeldolgozó- iparban keresnek megélhetést. Ezenkívül a textil-, az elektronikai ipar, a teherforgalom és a telekommunikáció nyújt még számukra álláslehetőséget.

A munkások toborzását főleg kölcsönző cégek végzik, egy-egy ipari parkban a dolgozók 50-70 százaléka alkalmazott, a többiek viszont kölcsönmunkások.

Mint Fröhlich Péter a Magyarországon és Szlovákiában is irodát fenntartó P & Bert Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezetője a Világgazdaságnak elmondta, a dolgozók 98 százaléka fizikai munkát végez, a többiek a középvezetésben dolgoznak, a csúcsvezetők száma elenyésző.