Lebukott magyar feketemunkások Belgiumban

Vágólapra másolva!
Tizenhét magyar építőipari feketemunkást utasítottak ki a belga hatóságok az országból. Az őket foglalkoztató vállalkozótól napi 35 eurót (mintegy 8800 forintot) kaptak zsebbe - áll a Népszabadság tudósításában.
Vágólapra másolva!

Balogh András brüsszeli magyar konzul a lapnak megerősítette a hírt, és elmondta: a belga hatóságok áldozatként, nem pedig bűnelkövetőként tekintenek a magyar építőipari dolgozókra. Munkáltatójuk egy belga cég vezetője volt, aki fokozatosan kelet-közép-európai, főként magyar dolgozókra cserélte helybéli alkalmazottait. Valószínűleg egy csalódott ex-beosztott hívta fel most a figyelmet az illegális foglalkoztatásra. Az RTBF belga hírügynökség úgy tudja: a munkások napi 35 eurót (8800 forintot) kerestek. A tizenhét magyart szerdán Budapestre tartó repülőgépekre ültették fel és kitiltották egyben Belgiumból.
Mint a régi EU-tagállamok többsége, Belgium is korlátozza a magyar dolgozók törvényes munkavállalását. Ennek kétéves felülvizsgálata májusban esedékes az EU-ban.
2004 májusa óta mindössze 136 magyarnak adtak ki munkavállalási engedélyt Belgiumban. Az illegálisan foglalkoztatottak száma azonban a becslések szerint ennek sokszorosa. A tapasztalatok szerint szintén sok lengyel illegális vendégmunkás dolgozik Brüsszelben.