Felmondás a munkahelyen: csak írásban érvényes

Vágólapra másolva!
Ha valaki egy heves vitában kijelenti, "Ezennel felmondtam", jogilag nem minősül a munkaszerződés felbontásának. Ha a dolgozó "lenyugszik", meggondolja magát, és mégis maradni akar, a munkáltató nem hivatkozhat a korábbi szóbeli kijelentésre.
Vágólapra másolva!

Egy németországi munkáltató arra hivatkozott, beosztottja szóban bejelentette felmondását, ami a munkaszerződés egyoldalú felbontásának minősül. A beosztott a történtek után elmondta, elhamarkodott volt, már nem is úgy gondolja, önmagától nem mond fel. A szövetségi munkaügyi bíróság ítéletében kimondta, a szóbeli felmondás nem minősül felmondásnak, csak akkor, ha ezt a dolgozó írásban, aláírásával is megerősíti, így a munkáltató sem hivatkozhat szóbeli kijelentésekre.

A németországi gyakorlathoz hasonlóan Magyarországon is csak az írásbeli felmondás érvényes - mondta az eset kapcsán Dr. Sipos Márta, ügyvéd, munkajogi szakértő. Amennyiben a munkáltató mond fel, indokolnia kell, ha a munkavállaló teszi, akkor csupán a felmondás tényét kell közölni, ám mindezt írásban.