Egységes irányelv a színlelt szerződések lebuktatásához

Vágólapra másolva!
Nem lesz külön szakmaspecifikus szabályozása a munkaszerződések minősítésének. A színlelt kontraktusok lebuktatásához ugyanis egységes irányelvet dolgozott ki a pénzügyi és a munkaügyi minisztérium - írja a Piac és Profit online.
Vágólapra másolva!

A december 22-én nyilvánosságra kerülő anyag szerint az egyes adónemek választásának lehetősége csak következmény, ugyanis az egyes minősítő jegyek (például utasítási jog, a munkaidő beosztása) még nem befolyásolják az adózási formákat. Sokkal inkább a jogviszony, illetve az azt alátámasztó megállapodás tartalma dönti el, milyen adózási szabályokat kell alkalmazni.

Az irányelvek meghatározzák, hogy elsősorban mi alapján vizsgálódnak majd és elsősorban ezek alapján minősíthetik át a szerződéseket a munkaügyi felügyelők. Az irányelvek között van a felek közötti alá- és fölérendeltsége, a munkavégzés rendszeressége, állandósága, a munkavégzés helyének, idejének, a munkakörnek a meghatározása, a munkavállaló rendelkezésre állási kötelezettsége, a munkáltató utasítási joga, a személyes munkavégzés megvalósulása.