Orvosi karrier: fapados és haknizó lét

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tegnapi ülésén a képviselők megismerkedtek a "fapados", illetve a "haknizó" orvos kifejezéssel. Az előzők a paraszolvenciából kiesettek, az utóbbiak pedig a főállásuk mellett hét végén más hazai vagy külföldi országban munkát vállaló "rabszolgák". Mindazonáltal 2400 orvos hiányzik az ellátórendszerból.
Vágólapra másolva!

Az ágazat humánerőforrásáról feltárt kép nem megnyugtató, hiszen az egészségügyi dolgozók egyharmada a szakképzettség megszerzésétől számított öt éven belül elhagyja az ágazatot, írja a Világgazdaság.

Az Egészségügyi Minisztérium humánerőforrás-fejlesztéséről szóló tájékoztatóján kiderült, hogy több mint 2400 orvos hiányzik az ellátórendszerből, s tetézi a gondot, hogy amíg a fővárosban átlagosan 82 doktor jut 10 ezer lakosra, Észak-Magyarországon csupán 25. Az is riasztó, hogy a doktorok között jelentős a nyugdíjkorhatáron túl és annak közelében dolgozó, a fiatalok egy része pedig a külföldi munkavállaláson gondolkodik. A Magyar Rezidens Szövetség felmérése szerint a frissen végzett orvosok többsége havi 150-200 ezer forint nettó jövedelem esetén nem menne el az országból.

A szakdolgozói létszám is foghíjas, s egyenlőtlen a lakosságra vetített arány. A fővárosban és Baranya megyében jobb a helyzet, ám Bács-Kiskun és Pest megyében kevés a szakdolgozó. A 42,7-es átlagéletkor pedig azt jelzi, hogy a fiatalok körében már nem népszerű az ápolói szakma. Ez utóbbin segíthetne kompetenciájuk bővítése - állítja Kárpáti Zsuzsa képviselő (MSZP), aki szerint bizonyos orvosi feladatok átadásával mindkét dolgozói kör jól járna.

A munkafeltételek javítása mellett egyre sürgetőbb az ügyleti rendszer átalakítása, s a mintegy 30-40 milliárd forint elmaradt ügyeleti díj kifizetése, amely - mivel az egészségügyi ellátás állami feladat - az állam kötelessége - állítja Gógl Árpád képviselő (Fidesz). Ám abban valamennyien egyetértettek, hogy az ágazat létszámhiányát helyileg nem lehet megoldani, sürgősen komplex javaslatot várnak a szaktárcától.