Alulfoglalkoztatott és túlterhelt dolgozók

Vágólapra másolva!
Az európai alkalmazottak mintegy harmada nem tudja teljes munkaerejét kihasználni és többet is képes lenne vállalni. A dolgozók 28 százaléka viszont túlterhelt egy nyolc országban végzett felmérés szerint.
Vágólapra másolva!

A 8700 fő megkérdezéséből kiderült, az európaiaknak csak 37 százaléka nem dolgozik se többet, se kevesebbet annál, mint amennyit képes, és amennyit szeretne. A legjobb helyzetben a hollandok vannak, itt az alkalmazottaknak csak 12 százaléka szenved túlterheltségtől, de még itt is csak a dolgozók alig több mint fele, 54 százaléka érzi úgy, annyi időt tölt munkával, amennyit szeretne - számol be a Piac és Profit online.

Leginkább a német és a norvég munkavállalókra jellemző, hogy munkaerejük egy része kihasználatlan: 44 illetve 46 százalékuk szeretné, ha a jelenleginél nagyobb mértékben foglalkoztatnák. A legnagyobb teher a bejövő válaszok szerint a belgák vállán nyugszik, 42 százaléka tartja túlzottnak a felé irányuló munkahelyi elvárásokat.

Minden második magyar túlterhelt

Gordio Tanácsadó Csoport kutatásából kiderül, hogy minden második magyar munkavállaló stresszhatás alatt dolgozik. Magyarországon átlagosan körülbelül napi egy órával dolgozunk többet a törvényileg előírt kötelező nyolc óránál: egy magyar ember munkahete 44.5 ledolgozott órából áll. A túlterheltségben nemcsak a munkaidő hossza játszik közre, a munkavégzés fokozott tempója is gyakorta problémát jelent a magyaroknak. Az emberi kapcsolatokból eredő stressz okaként a munkavállalók nagy része a vezetők intézkedéseit és a vezetői támogatás elmaradását, és a fizikai körülmények okozta stresszt nevezte meg.