Nem kap állást dohányzó az egészségügyi világszervezetnél

Vágólapra másolva!
A WHO (World Heath Organization) december elsejétől nem vesz fel dohányzó munkatársat, erősítette meg a szervezet szóvivője több lap értesülését. Az ENSZ egészségügyi világszervezeténél mostantól kezdve az álláshirdetésekben is jelzik, füstmentes munkahely, nem vesznek fel olyan pályázót, aki bármilyen formában dohányterméket fogyaszt.
Vágólapra másolva!

A pályázóknak a jelentkezésnél meg kell jelölniük, dohányoznak-e, és nyilatkozniuk kell arról, az esetleges alkalmazás esetén folytatnák-e ezt a szenvedélyüket. Ha mindkét kérdésre igent válaszolnak, automatikusan törlődnek a pályázók listájáról.

A WHO öt éve kampányol a dohányzás ellen, genfi központjában 2400-an dolgoznak. A jelenlegi munkatársakra nem vonatkozik a szigorítás, tehát nem kell leszokniuk ahhoz, hogy megtarthassák munkahelyüket.

Svájci munkajogászok az eset kapcsán megjegyezték, nem ütközik jogszabályba a WHO gyakorlata. A svájci munkajog csak a származás, a nem, a vallás szerinti diszkriminációt tiltja. Ha azonban valaki eltitkolja füstölős szenvedélyét és felveszik, ezért nem bocsáthatják el.