A gyermekeknek szánt pubertásblokkolók rákot okozhatnak

Edmonton Rally Opposing Alberta Premier Danielle Smith's New Transgender Policy
Fotó: NurPhoto via AFP
Vágólapra másolva!
A neves Mayo Klinika tanulmánya kimutatta, hogy a pubertásblokkolók visszafordíthatatlan károkat okozhatnak a fiúgyermekeknek. Ez pontosan az ellenkezője annak az üzenetnek, amelyet a transznemű aktivisták terjesztenek. A tanulmány kétségbe vonja az úgynevezett "nemi megerősítő ellátás" biztonságosságát, és bemutatja a pubertásblokkolók lehetséges rákos megbetegedésekkel való kapcsolatát is.
Vágólapra másolva!

A preprint tanulmány megállapította, hogy a pubertásblokkolók fiúgyermekeken történő alkalmazása enyhe vagy súlyos heresorvadást eredményezhet.

A kutatásban a Mayo Klinika mintáit használták fel.

A tudományos vizsgálat 87 olyan 18 év alatti biológiai férfitól származó heremintát vizsgált, akik termékenységmegőrző műtéten estek át. A csoportból 16 olyan fiú volt, aki nemi diszfóriás volt 10 és 16 év közötti korban. Ebből a 16 betegből kilencen szedtek pubertásblokkolót 3 és 52 hónap között.

A kilenc, pubertásblokkolót szedő transznemű beteg közül kettőnél a vizsgálat során szokatlan heretüneteket mutattak ki – az egyiknél mindkét herénél rendellenességeket észleltek, beleértve a heréket védő tunica albuginea hiányos fejlődését.

Egy 12 éves fiúnál, aki 14 hónapig szedett pubertásblokkolókat, 59%-os heresorvadást mutattak ki, mikrolithiasisszal – a hererákhoz köthető kis kalciumcsomókkal – együtt.

Egy 14 éves fiúnál, aki több mint 4 évig szedett pubertásblokkolókat, a kutatók szerint a spermatermelésért felelős sejtek több mint 90%-a már fiatal korában súlyosan lelassult.

A tanulmány megkérdőjelezi, hogy a pubertásblokkolók valóban visszafordíthatók-e, mint ahogy azt az LMBTQ-aktivisták állítják. A kutatók bizonyítékot is mutatnak be arra vonatkozóan, hogy a nemi hovatartozást megerősítő, pubertásblokkolókkal történő gondozás megváltoztathatja a génexpressziós mintákat és tartósan befolyásolhatja a férfiak termékenységét.