Georg Spöttle: Gondolatrendőrség a német iskolákban

AmerikaiIskola, osztályterem, iskola, amerika
A tanárnőt már korábban figyelmeztették, mert túlságosan közeli kapcsolatba került a diákjaival.
Illusztráció
Fotó: Unsplash.com
Vágólapra másolva!
A német kisváros, Ribnitz-Damgarten gimnazistái éppen kémiaórán voltak, amikor három rendőr lépett be a tanterembe és őrizetbe vettek egy 16 éves lányt gyűlöletbeszédért. Mivel a lány még fiatalkorú, így a szülőknek is jelen kellett lennie a kihallgatáson. A vád gyűlöletbeszéd egy TikTok-posztban, a feljelentő pedig a gimnázium igazgatója volt.
Vágólapra másolva!

A rendőrségen a nyomozók megnézték a pár másodperces TikTok-videót, amelyen Miriam azt mondja: 

Németország a hazám és nem csak egy hely a térképen.” 

Semmi rasszizmus, vagy tiltott önkényuralmi jelképek. Miriam édesanyja, aki remegve ült a kihallgatáson ezután joggal kiakadt és azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a Kelet-Német STASI-nak voltak hasonló akciói. Marcel Opitz a helyi rendőrség szóvivője is megszólalt az ügyben. 

"Február 27-én, 09.45 órakor érkezett egy hívás a helyi rendőrőrsre, amelyben a gimnázium igazgatója arról értesítette kollégáimat, hogy egy alkotmányellenes bűncselekményt akar bejelenteni. Szerinte egy 16 éves diáklány gyűlöletbeszédet terjeszt a közösségi médiában. A járőrök behozták az érintett személyt majd édesanyja jelenlétében meghallgatták, megnézték a kérdéses videót és megállapították, hogy nem történt bűncselekmény.”

Miriam édesanyja elmondta a „Junge Freiheit” napilapnak, hogy az egyik rendőr arra kérte a lányát, hogy annak ellenére, hogy ez nem bűncselekmény, többet ne tegyen ki hasonló posztokat. 

Ez a szólásszabadság elnyomása. A legdurvább, hogy ezután egy tanárnő is beszélt a lányommal és megkérdezte, hogy az AfD-re (Alternatíva Németországnak) akar-e szavazni, mivel neki a férje török és az AfD ki akar toloncolni minden külföldit az országból. Felhívtam az igazgatót is, és mondtam neki, ha gondok vannak a lányommal, akkor első körben engem kellene informálnia, ám ő azt mondta, hogy a tanároknak ki van adva, hogy a rendőrséget kell hívniuk.”

A napilap megkérdezte az ügyről az iskolaigazgatót is, ám Zimmermann úr nem akart nyilatkozni az esetről. Viszont az AfD most a tartományi parlament elé viszi Miriam ügyét, mivel a párt oktatáspolitikáért felelős szóvivője, Enrico Schult, szerint az iskolákban már elkezdték „kikémkedni” a diákok pártpreferenciáját. A politikus ki akarja deríteni, hogy az iskolák kaptak-e erről szóló utasítást az oktatási minisztériumtól. Ha igen, akkor annak kell, hogy politikai következménye legyen. 

Egy iskolaigazgatónak első körben a diákkal kellene beszélnie, ha valami problémás dolgot tapasztal, ezután a szülőkkel és nem rögtön ráhívni a rendőrséget”

 – vélte Schult.