Georg Spöttle: Föld alatti fegyvergyárak és csempészalagutak Gázában

conflict TOPSHOTS Horizontal Gáza
Füst gomolyog fel Gáza északi részén, Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport között zajló csaták közepette
Vágólapra másolva!
Daniel Hagari az izraeli hadsereg szóvivője megmutatta külföldi újságíróknak a Hamász által használt lőszereket, rakétákat és gránátokat. Elmondta, hogy a föld alatti gyárakban a legmodernebb computer vezérelt gépekkel készítették a páncéltörő gránátokat, aknagránátokat és a rakétákat.
Vágólapra másolva!

A gyárból az összeszerelt eszközöket az alagútrendszereken keresztül szállították bázisaikra és a harci övezetbe. Hagari mutatott az USA-ban készített aknavetőből kilőhető lőszereket. Ezek csempészútvonalakon keresztül jutottak be az amúgy hermetikusan elzárt Gázai övezetbe. Sok eszközt a tengeren keresztül csempésztek be halászhajókon. Hagari ezt saját hibának tartja, mivel csak szúrópróbaként ellenőrizték a halászhajókat, így azok éveken keresztül rengeteg fegyvert és lőszert csempészhettek be. Találtak robbanóanyagot, amelyet egy dél-izraeli támaszpontról loptak még régebben. A Hamász fegyverszakértői még olyan fel nem robbant tüzérségi lövedékeket újrahasznosítottak, amelyeket az előző összecsapások alatt az izraeli hadsereg lőtt ki, ám ezek nem robbantak fel. Hagari elmondta, hogy átlagban a tüzérségi lövedékek 15 százaléka valamilyen hibából nem robban be. A Hamász ezeket begyűjtötte és felhasználta a tölteteket. Kézifegyverek Iránból először Szudánba lettek szállítva, onnan Egyiptomba és a Színai-félszigeten található csempészútvonalakon át jutottak be Gázába. 

Az október óta tartó háború lényegesen meggyengítette a Hamászt, ám harcosaik még így is komoly tűzerővel rendelkeznek, mivel a helyi fegyver- és lőszergyárak feltehetően évek óta működtek, és hatalmas készleteket tudtak felhalmozni. 

A Gázai övezet egésze háborús zónává változott. Katasztrofális a helyzet Rafah városában az egyiptomi határon, ahol nagyjából másfél millió ember zsúfolódott össze. Félelem uralkodik a civil lakosságon mivel nem tudják, hogy az izraeli hadsereg mikor kezdi meg a szárazföldi hadműveletet Rafah-ban. A nemzetközi nyomás és Joe Biden többszöri kérése ellenére Izrael nem akar egy újabb tűzszünetet, mivel Benjamin Netanjahu szerint az felérne egy vereséggel. A miniszterelnök a túszokat is inkább katonai erővel akarja kiszabadítani, mintsem tárgyalások és fogolycsere útján. Minden sajtótájékoztatóján elmondja, hogy a végső győzelemig nem állnak meg. 

Benny Gantz miniszter azzal fenyegetőzött hétfő reggel, hogy a muszlim szent hónap kezdetén, ramadánkor kezdi meg Rafah ostromát. A ramadán idén március 10-én kezdődik. 

A Hamász vezetésének tisztában kell lenni azzal, ha a túszokat a ramadán kezdetéig nem engedik szabadon, akkor a harcokat kiterjesszük Rafahra is. A Hamász választhat, ha megadják magukat és elengedik a túszokat, akkor a civilek békében ünnepelhetik a ramadánt”

 – mondta Gantz a sajtó munkatársainak. 

Egyiptom, műholdfelvételek szerint, megkezdte egy hatalmas menekülttábor építését Rafah határán, ha a palesztinok a harcok miatt áttörnének a határon. Ebben az esetben a kairói kormány azzal fenyegette meg Izraelt, hogy felmondják a békeszerződést a zsidó állammal. Ez akár egy dominó effektushoz is vezethet és más arab államok is így dönthetnek.