A Valentin-nap a hosszú távú párkapcsolatoknak is jót tehet

Fotó: ANP via AFP
Vágólapra másolva!
Közeleg a Valentin-nap, ami egy igencsak megosztó „ünnep” még a boldog párkapcsolatban élők körében is. Hogyan lehet jól „valentinozni” úgy, hogy az tényleg tartalmas és a párkapcsolatra nézve építő legyen?
Vágólapra másolva!

A Valentin-nap míg sokak számára csak a virágárusok egyik legforgalmasabb napjával egyenlő, addig egyre több pár van, akik számára fontos ez a nap és szeretnék is szépen megünnepelni. Bár a felesleges mütyűrök kötelező ajándékozása valóban kevés többletet jelent egy kapcsolatban, annál több nyomasztást és szorongást tud kiváltani, egy tartalmas „valentinozás” azonban a hosszú távú kapcsolatokban, házasságokban is építően tud hatni. De mégis mit jelent ebből a szempontból a tartalmas kifejezés? 

Egy párkapcsolaton belül együtt fejlődünk a másik féllel, ennélfogva egy párkapcsolat leírható különböző fejlődési szakaszokon keresztül. 

A párkapcsolati életciklus során a pár különböző kihívásokhoz, elakadási pontokhoz jut, melyeket megugorva tovább tud fejlődni, lépni egy következő szakaszba. 

Az eltávolodás és újraközeledés, mint egy hullámzás a különböző szakaszokban jelen lehet a pár életében, ez a hullámzás pedig nem biztos, hogy erőteljes és viharos: a rutinok megszilárdulása a maga kiszámíthatóságával biztonságot is teremt, de az izgalmak eltűnését is jelenti, ez pedig kihívások elé állíthatja a párt – hiszen hogyan legyen izgalmas valami, ami ismert és kiszámítható? A kitüntetett pillanatok, mint az ünnepek, évfordulók és jeles napok éppen ezért jó apropót szolgáltatnak a pár életében ahhoz, hogy egy kis izgalmat csempésszenek a kiszámíthatóság légkörébe. A plüss szivecskék és az óriás ölelős macik ezt az izgalmat kevésbé tudják megadni, de egy jól megválasztott ajándék azonban már igen. 

Valentine's day symbol images
Photo: Annette Riedl/dpa (Photo by Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Az ajándékok terén érdemes figyelembe venni azt a tényt, melyet már jó pár kutatás eredménye is megerősített (pl. Robben, Verhallen, 1994), amely szerint hajlamosabbak vagyunk nagyobbra értékelni azt az ajándékot, ami anyagi, pszichológiai költséggel vagy nagyobb időráfordítással járt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy valódi, mély jelentéssel nem bíró plüss szivecske valóban nem ad hozzá a Valentin-naphoz, egy, a pár számára valódi, mély jelentéssel bíró apróság vagy egy saját kezűleg készített ajándék már annál inkább.

Hasonló a helyzet a programokkal is, ezek terén azonban nagyobb szerepet kaphat az izgalom: amikor a rutinokból való kiszakadás a szempont, nem kell extrém dolgokra gondolni, sőt. 

Érdemes olyan programot szervezni, ami illeszkedik az adott párkapcsolat saját ritmusához, hiszen fontos, hogy önazonos és élvezhető legyen, így nagyobb valószínűséggel érhető el az önfeledtség élménye.

 A tartalmas programoknál nem szükséges költséges, nagyzoló vagy csak a közösségi média felületein jól mutató dolgokra gondolni – egy kandalló melletti borozás, egy közös vacsorakészítés vagy az első randik helyszínének meglátogatása éppen elég lehet. Az izgalom és az újdonság becsempészése a hétköznapokba nem lehetetlen, ha nem erőltetett és a két fél szempontjait egyszerre szem előtt tartja, akkor ez lehet az a szokás, ami a hosszú távú kapcsolatoknak is újra és újra lendületet tud adni. A Valentin-nap pedig egy közeli, jó alkalom ezen szokás megkezdésére.