Elvitte a munkáspárti krampusz Anglia legrégebbi karácsonyi vásárát

drezda, karácsony, advent, ünnepek, karácsonyi vásár, december, németország
29 November 2023, Saxony, Dresden: The stalls at the 589th Dresden Striezelmarkt are brightly lit for the opening. The Christmas market on Dresden's Altmarkt is open until December 24. Photo: Sebastian Kahnert/dpa (Photo by Sebastian Kahnert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Lehúzta a rolót az Egyesült Királyság egyik legrégebben működő karácsonyi vására.Lincoln városában 1982 óta minden évben megrendezték a népszerű, ünnepi sokadalmat. Idén azonban a helyi munkáspárti vezetés az esemény tavalyi nagy sikere után aggódni kezdett a közbiztonság miatt, és eltörölte a vásárt. Felkészül a Mikulás és a rénszarvas?
Vágólapra másolva!

Már az is baj, ha túl sokan forgolódnak az alkalmi és állandó árudák, boltok között. Tavaly rekordszámú, 320 000 látogató fordult meg Lincoln egyik év végi vonzerejének számító eseményen. A BBC és – és több más angol lap – azonban arról írt, hogy város vezetői szerint ez túl sok, a rendezvényt nem lehet biztonságosan lebonyolítani. Hiába történtek komoly erőfeszítések az utóbbi időben a helyiek részéről a hagyomány megmentése érdekében, a kísérletek kudarcot vallottak.

A város konzervatív képviselője, Karl McCartney hevesen bírálta a Munkáspárt által irányított önkormányzatot a „kulturális és gazdasági vandalizmus" miatt.

– írta a Facebookon Mr. McCartney.

A helyi önkormányzati vezetők a hangulatos esemény helyett egy sor sokkal kisebb nagyságrendű rendezvénnyel akarták pótolni, ám ezekből a sebtében összetákolt programokból éppen a hagyomány varázsa, gazdasági vonzereje és a hangulat hiányzik. A vezetőkkel szembeni harag csak fokozódott, amikor a képviselők elutasították a piac jövő évi visszaállítására irányuló indítványt.

Christan Meggitt a Roly's Fudge Pantry nevű lincolni üzlet tulajdonosa, az Independentnek elmondta, hogy 2021-ben vásárolta meg boltját a karácsonyi vásár bevételeiből. A vásár megszüntetése után más módon kell kieső jövedelmét pótolni nyisson új üzletet.

Elég korán jelentette be a vásár törlését, Ric Metcalfe, a városi tanács vezetője, és elmondta, hogy „2022 hatalmas sikere" problémákat okozott, mivel „ilyen sok ember ilyen kis területen kényelmetlenségeket okoz. Megértjük az emberek csalódottságát, a lincolni karácsonyi vásár megszűnése miatt. Kilenc hónapja jelentettük be a döntést, mert egyszerűen nem tudtuk folytatni a közbiztonságra jelentős kockázatot jelentő eseményt."

A helyiek pedig hiába tettek meg mindent az elmúlt hónapok során, hogy a döntést visszavonják, és legyen karácsonyi vásár, a városi tanács végül hajthatatlan maradt. Szóval negyven év után először nem lesz vásár az ünnepek során.

– nyilatkozta Rachel Whittaker fotóstúdió tulajdonos.

Mellesleg Bournemouth, Bolton, Medway és Leominster városa is lemondta a karácsonyi eseményeket pénzhiányra hivatkozva. Sokak azonban az eltörlés kultúrájának a nyomulását vélik felfedezni. Az elmúlt heteken a népszerű durhami karácsonyi vásár került a viták középpontjába, miután kiderült, hogy a városvezetők „téli vásárnak" nevezték át azért, hogy befogadóbbá váljon. A durham megyei Bowes Múzeum pedig eltávolította a „karácsony" szót az ünnepi vásár nevéből. A BBC Antiques Road Trip szakértője, David Harper szerint a múzeum abban reménykedett, hogy a döntéssel több embert vonz majd, de ezzel éppen az esemény ünnepi jellegét tette tönkre.

– jelentette ki Mr. Harper a Sunnak.