Transzneműekkel ebédelt Ferenc Pápa

Ferenc pápa
Ferenc pápa
Vágólapra másolva!
Húsgolyó volt a menü.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa novemberben jelentette ki, hogy a transz emberek is megkeresztelkedhetnek és keresztszülők vagy házassági tanúk is lehetnek ugyanolyan feltételek mellett, mint bárki más. Most pedig, talán egy újabb, az elfogadás jegyében tett lépésként együtt ebédelt egy csapat transzneművel, akiket VIP-listás vendégként kezeltek annak érdekében, hogy

a vigasz és támogatásnyújtás a különleges bánásmódon keresztül is érzékelhető legyen a számukra.

A meghívott transznők csoportjához, akik mindannyian személyesen érintkezhettek a pápával, 1000 szegény és hajléktalan vendég csatlakozott a Katolikus Egyház Szegények Világnapja alkalmából. Azt nem tudjuk, hogy ők is ugyanazon VIP-ellátásban részesültek-e, mint a transzneműek, de a menü mindenki számára ugyanaz volt: spenóttal és ricottával töltött cannelloni tészta, paradicsomos-bazsalikom szószos húsgolyó, karfiolpürével tálalva, amit egy nagy adag tiramisu követett.

Az egyik transznemű nő (nővé átoperált férfi), Claudia Vittoria Salas, korábban prostituáltként kereste a kenyerét, most egy asztalnál fogyasztotta el az ebédet Ferenc pápával. Salas, aki három unokahúgának és unokaöccsének a keresztszülője hazájában, Argentínában, azt mondta, azért lett prostituált, hogy keresztgyerekei iskolába járhassanak. Az Associated Pressnek azt nyilatkozta:

Annak érdekében, hogy a Pápa és az egyre nyitottabbnak tűnő katolikus egyház biztosítsa az LMBTQ közösség felé nyitottságát, a transz nők mostantól havonta részt vehetnek a pápa audienciáján és nem kell kevesebbel beérniük ez után sem, mint a VIP ellátás. Az egyik kolumbiai származású transz nő, Consuelo az LGBTQ+ Nation beszámolója szerint ezt mondta: „Korábban az egyház elérhetetlen volt számunkra, nem normális embereknek láttak minket, hanem magának az ördögnek. Aztán megérkezett Ferenc pápa, és megnyíltak előttünk a templom kapui."

Ferenc pápáról most elmondható, hogy rendszeresen arra használja fel pozícióját, hogy szorgalmazza az LMBTQ+ emberek egyházi elfogadását és támogatását.

Még januárban emlékeztette követőit, hogy „a homoszexualitás nem bűncselekmény", és az azonos neműek kapcsolatát kriminalizáló országok „igazságtalanok" ebben.

Októberben a pápa kijelentését, mely szerint az azonos nemű párok áldásban részesülhetnek nagy ünneplés fogadta az LMBTQ közösség részéről, de ezt és más megnyilvánulásait a katolikus egyház híveinek egy nagy része nem nézi jó szemmel. A korszellemnek persze megfelel ez a nyitottság, az azonban sokak számára kérdéses, hogy biztosan megéri-e mindent trendet követni.