Kifütyülték a nézők a haragoszöldek színházi előadását és vastapssal fogadták a rendőröket

Vágólapra másolva!
Újra akcióba léptek a haragoszöldek Londonban. A hajdani, harcos bolsevik erények újjáélesztésében élenjáró Just Stop Oil csoport tagjai félbeszakították a Delfont Mackintosh Theaters Nyomorultak című musical előadását. A világvége gyors eljövetelét jósoló klímaaktivisták transzparenseikkel megszállták a színpadot. A rendőrség kiürítette a színházat és öt aktivistát letartóztatott.
Vágólapra másolva!

A közönség természetesen nem fogadta osztatlan örömmel a forgatókönyv hirtelen megváltoztatását. Az alkalmi színészekre össztűz zúdult, nem is csoda, hiszen a legjobb helyekért mintegy 175 fontos kellett leszurkolni, és sokan vidékről vagy éppen külföldről utaztak a londoni West Endre a népszerű musical kedvéért.

„Sajnos, nem volt elég idő az előadás hátralévő részének befejezésére, és ugyan elismerjük a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, azért tiszteletben kell tartanunk közönség jogát is ahhoz, hogy a megvásárolt jegyéért cserébe élvezhesse az előadást" – nyilatkozta William Village, a Delfont Mackintosh vezérigazgatója. Andrea Jenkyns konzervatív parlamenti képviselő azonban nem volt ennyire visszafogott, „Csukják le őket!", írta tömören a közösségi oldalán.

A látványosnak gondolt akció nem nyerte el a közönség tetszését, és hangos bekiabálásokkal nyomták el a JSO jelszavait: „Takarodjatok! Gyertek le a színpadról, ostoba fajankók! Hogy meritek megzavarni az előadást!" Egy amerikai pedig csak egyszerűen hülye, f.sznak nevezte azt az aktivistát, aki nagy monológba kezdett a „társadalom összeomlásáról." A közönség dühös volt, amikor elkezdődött a tiltakozás. Egy cseppnyi együttérzés sem volt irántuk, kifütyülték és kigúnyolták őket. A tüntetők nem értek el semmit, csak bosszantották a színház látogatóit.

Mindent elmond az éghajlatvédők nemkívánatos fellépéséről, hogy a nézők vastapssal fogadták a kiérkező rendőröket.

„A tüntetők pontosan tudták, mit csinálnak, mindent jó előre megszerveztek. A legdrágább helyekhez közel, az első sorokban ültek. Szeretném tudni, hogyan engedhették meg maguknak ezt, én csak a leghátsó, olcsó helyet engedhettem meg magamnak" – nyilatkozta a MailOnline-nak az egyik néző.

A MailOnline kiderítette, hogy az akcióban részt vett több Just Stop Oil tagot már korábban többször letartóztattak. Noah Crane most fejezte be tanulmányait a norwichi katolikus Notre Dame Sixth Form-on, és idejét azzal tölti, hogy JSO toborzójaként dolgozik. „Színházszeretőként" jellemezte magát, és azt mondta, azért vett részt az előadás megzavarásában, mert tudja, hogy „nincs jövője a művészeteknek, ha a társadalom megbukik az éghajlat összeomlása miatt".

A Just Stop Oil szerint: „mint 1832-ben a párizsi polgárok, mi is bezártuk az ajtónkat, miközben a fiatalokat az utcára vonultak. Egy felperzselt földet fognak örökölni utódaink, amely alkalmatlan az életre. Ez a műsor így nem folyhat tovább!"

De úgy sem, ahogy ők elképzelik.