A Citibank kirúgta csinos munkatársnőjét, mert Hitler „végső megoldását” éltette

Citibank embléma
--FILE--View of a branch of Citibank in Guangzhou city, south China's Guangdong province, 29 March 2015. Citigroup Inc's China unit said on Tuesday (7 February 2017) that it had received the so-called "Type A" bond settlement agent license from China's central bank, allowing it to add to its offering of sales, trading and research in the fixed-income business. Citigroup is the first U.S.-based bank to be granted the Type A license to act as a bond settlement agent in China's interbank bond market. Other global banks with such a license include Deutsche Bank AG and BNP Paribas SA.
Vágólapra másolva!
A Citibank kirúgta egyik munkatársnőjét, mert a Hamász izraeli terrortámadása után antiszemita bejegyzést tett közzé. A Brooklyn College-ben végzett 25 éves Nozima Husainova a gázai kórházat sújtó rakétatámadás követő Instagram bejegyzéshez mosolygós emojival ellátva írta: „Nem csoda, hogy Hitler mindegyiküktől meg akart szabadulni." Az – azóta törölt – poszt miatt a bank kirúgta.
Vágólapra másolva!

A mellesleg roppant csinos Husainova megjegyzése felháborodást váltott ki, ami nem is csoda, hiszen a hitleri „végső megoldás" során több millió zsidót gyilkoltak meg a koncentrációs táborokban. Az ügyfelek rögvest azzal vádolták a Citibankot, hogy tolerálja az antiszemitizmust, és bojkottal fenyegették meg a pénzintézetet.

– tette fel a kérdést az X-en (korábban Twitter)

Marian Kruss szerint ez nem befogadás, ki kell rúgni azt, aki ilyeneket eszméket terjeszt.

– kommentelte Lenny Luchese.

A bank gyorsan kijelentette, hogy kivizsgálják az ügyet, és megfelelő fegyelmi intézkedéseket hoznak. Határozottan elítélik az antiszemitizmust és más gyűlöletbeszédet is.

A két éve pénzügyi szakon végzett, Husainova a hírek szerint a második évét töltötte a Wall Street-i banknál, amelynek anyavállalata, a Citigroup 240 000 embert foglalkoztat világszerte. A felháborodás azután támadt, hogy a pénzintézet számos vezető tisztségviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy nem alkalmazhatnak olyanokat, akik a Hamász terrortámadásáért Izraelt hibáztatják.

A Citi szóvivője „lázadónak" minősítette Husainova megjegyzéseit, és kijelentette, hogy a gyűlöletbeszéd nem tolerálható a bankjukban, és hozzátette: „Felmondtuk annak a személynek a munkaviszonyát, aki a közösségi médiában antiszemita megjegyzést tett."

Az egyik legmenőbb New York-i ügyvédi iroda pedig

visszavonta három Harvardon és a Columbia egyetemen végzett diák állásajánlatát, akik Izraelt okolták a Hamász terrortámadásai miatt.

A New York Timesnak adott interjújában Davis Polk és ügyvezető partnere, Neil Barr kitartott amellett, hogy a cég nem kíván Hamász támogatókat alkalmazni.

Mellesleg elég ellentmondásos a gázai kórház elleni rakétatámadásról szóló hírek, nyilván mindkét fél a másikat hibáztatja, de a legújabb vizsgálatok szerint egy eltévedt palesztin rakéta okozhatta a több száz áldozatot követelő tragédiát. Izrael nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyben a Hamász fegyveresei állítólag elismerik, hogy a kórház elleni csapást valószínűleg a Palesztin Iszlám Dzsihád okozta.