Transznemű férfiak uralják a női vívóversenyeket

fencing Horizontal, vívás
Masks used by members of the Hong Kong fencing team are seen during a media event in Hong Kong on September 4, 2023, ahead of the Asian Games to be held in Hangzhou, China from September 23 to October 8. (Photo by Peter PARKS / AFP)
Vágólapra másolva!
A férfi kategóriában bukdácsoltak, most sikert sikerre halmoznak a transznemű nők a vívóbajnokságokon. Számos női sportolóban kelt ellenérzetet, hogy férfiakkal együtt versenyeznek, azonban attól tartanak, ha felszólalnak a transzneműek vívásban való szerepeltetése ellen, sok lehetőségtől eshetnek el.
Vágólapra másolva!

2022 novemberében az USA Fencing elfogadta a transznemű és nem bináris sportolókra vonatkozó szabályzatot, amely kimondta, hogy a divízióba sorolást az önbevallás szerinti "nemi identitás" alapján határozzák meg, nem pedig a biológiai nem alapján. A szabályzat azt is előírta, hogy az egyén besorolása változatlan marad, ha átkerül az ellenkező nemű sportkategóriába.

A Reduxx nevű portál azonban most megtudta, hogy az USA Fencing az új irányelv elfogadása előtt közel egy évtizeden át megengedte a férfiaknak, hogy a női kategóriában sportolhassanak

– ez azt eredményezte, hogy a sportágat transzidentifikált játékosok uralják.

A lebukott öt játékos közül legtöbbjük igen rosszul teljesített a férfi kategóriában.

Az egyik transznemű vívót, Eden Philpotot egy névtelen bejelentő leplezte le. Philpot, akinek a keresztneve Evan, néhány hónap alatt négy aranyérmet, két ezüstöt és egy ötödik és egy nyolcadik helyezést ért el. A forrás szerint Philpot győzelmei "rendkívül egyedülállóak" voltak, mivel két különböző szakágban is érmet szerzett, ami példa nélküli a női kategóriában. Philpot 2013 és 2015 között az Észak-Karolinai Egyetem színeiben versenyzett férfiként. Elsőéves korában kvalifikálta magát az NCAA regionális döntőre, ahol a 17. helyen végzett.

Philpothoz hasonlóan Rylie Rueda is, korábbi nevén Mateo, gyenge karriert futott be a férfi vívásban. 2016 és 2017 között a New England-i versenyen a 38. helyen végzett a férfiak között. Miután 2019-ben nőként kezdte azonosítani magát, a Boston College-ban aranyérmet és bajnoki címeket szerzett a nők között. 2022-ben Rueda első helyezést ért el az NCAA regionális versenyen a női kategóriában.

Elizabeth Kocab, korábbi nevén Greg, 2009 óta vesz részt női vívóversenyeken,

évekkel azelőtt, hogy a transzneműek politikáját hivatalosan bevezették volna.

Kocab vívó pályafutása során legalább 35 női aranyérmet, öt ezüstöt és nyolc bronzérmet hozott haza. 2011-ben a horvátországi veterán női világbajnoki aranyérmet szerzett.

Dawn Wilson, egy másik férfi, aki transznemű nőként azonosítja magát, azt állítja, hogy részt vett az USA Fencing hivatalos "befogadási" politikájának létrehozásában. Profilja szerint kétszeres női veterán kardvívó világbajnok, 2014-ben és 2015-ben is megkapta a címet. Emellett 2017-ben és 2018-ban is tagja volt az amerikai veterán világbajnokság csapatának, és többször is elérte a 14. helyet a világranglistán.

Wilson egyébként hangos transzaktivista, és nemtetszését fejezte ki azzal a törvényjavaslattal szemben, amely megakadályozná a kiskorúak orvosi átváltoztatását.

Jelenleg az Egyesült Államok Vívószövetségének elnökségi tagja, ahol 2013 óta a Kentucky divízió elnökeként tevékenykedik.

Ugyanakkor messze nem Wilson az egyetlen transzaktivista, aki látszólag befolyást gyakorol az USA vívó politikájára. Damien Lehfeldt, aki szintén az igazgatótanácsban ül, nemrég nyilvánosan kijelentette, hogy „nem érdekli a méltányosság a sportágban".

A Reduxxnek nyilatkozva egy névtelenséget kérő vívó elárulta, hogy számos női sportoló nem mer felszólalni az új transzpolitika ellen, mert félnek a potenciális lehetőségek elvesztésétől.

A forrás szerint az USFA versenybírói közül sokan transz-pártiak, és néhány női sportoló attól tart, hogy ha felszólalnak a nemi önazonosítás kérdésében, akkor büntetést kapnak a versenyek során. A tiltakozásul kihagyott versenyek sem érnének sokat, hiszen

így még nagyobb lehetőséget adnának a transz-identitású férfiaknak a győzelemhez.

A lapnak nyilatkozó vívó azt állítja, hogy aggódik a testi épség kérdése miatt is, különösen a veterán sportolók körében. A forrás szerint ezek a nők biológiai szempontból különösen hátrányos helyzetben vannak, mivel testükben olyan változásokon mennek keresztül, amelyek csak a nőkre jellemzőek.

A méltányosság a női sportban az elmúlt években a globális szinten vitatott kérdéssé vált, hiszen beszámolók szerint az erőemelés, a kerékpározás, az úszás, a futás és más sportágakban a transznemű férfi sportolók női kategóriákban vittek haza érmeket.

A folyamatos viták miatt az atlétikai világszervezet márciusban azzal frissítette irányelveit, hogy megtiltotta a női világranglistás versenyeken való részvételt a férfi pubertáson átesett transznemű sportolóknak. Más sportági irányító testületek azóta követték a példát, de sok verseny továbbra is dacos maradt, és fenntartotta a transznemű férfi sportolóknak kedvező politikáját.