Egyre több brit vallja magát homoszexuálisnak

Pride-felvonulás Budapesten, Pride, Budapest, Budapest Pride 2021, LMBTQ, LMBT, LGBT, 2021.07.24.
Vágólapra másolva!
Az új statisztikai eredményekből kiderült, hogy 50 százalékkal nőtt azoknak a briteknek a száma, akik nyíltan élnek az LMBTQ+ közösség tagjaként.
Vágólapra másolva!

A nyíltan az LMBTQ+ szivárványhoz tartozó britek száma rekord magasságokba emelkedett az elmúlt néhány évben – derül ki az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) jelentéséből. A szeptember végén közzétett statisztikákból kiderült, hogy 2017 és 2022 között 50 százalékkal nőtt azoknak a briteknek a száma, akik nyíltan élnek az LMBTQ+ közösség tagjaként.

A magas számok és a növekedés elsősorban a fiatal generációt érinti:

a 16 és 24 év közöttiek érezték legmagasabb számban úgy, hogy valami változott a nemi identitásuk terén, átlagosan minden tizedik fiatal meleg, leszbikus vagy biszexuálisnak vallja magát.

Az LMBTQ+ nők aránya ebben a korcsoportban kétszámjegyű volt az elmúlt öt évben, a 2017-es 4,8 százalékról tavaly 10 százalékra ugrott. Az idősebb korcsoportok esetében az eltolódás valamivel kevésbé hangsúlyos, bár még mindig jelentős. A 35 és 49 év közötti, magukat melegnek, leszbikusnak vagy biszexuálisnak valló britek száma a hat évvel ezelőtti két százalékról 2022-re három százalékra emelkedett. Összességében a férfiak 1,1 százaléka és a nők 1,9 százaléka vallja magát biszexuálisnak, míg a férfiak 2,7 százaléka és a nők 1,1 százaléka melegnek vagy leszbikusnak – mutatják az új adatok.

Walesben a lakosság 4,3 százaléka vallja magát nem heteroszexuálisnak, míg Észak-Írország, East Midlands és Kelet-Anglia jóval az átlag alatt van ezen a téren.

Annak a magyarázata, hogy a számok ilyen mértékben emelkedtek, főleg a fiatalok körében összhangban van a különböző közvéleménykutató csoportok által mért eredményekkel, melyek azt mutatják, hogy az LMBTQ emberek iránti érzékenyítés, amit elsősorban a szélsőséges liberális csoportok munkásságának köszönhetünk, nagy mértékben hozzájárult ehhez a rengeteg identitás felismeréshez és előbújáshoz.

A British Social Attitudes Survey által összegyűjtött statisztikák szerint például az LMBTQ+ emberekkel kapcsolatos társadalmi attitűdök a 80-as évek óta lényegesen pozitívabbak lettek. Ezenkívül a YouGov arról számolt be, hogy júliusban rekordszámú brit továbbra is támogatja az azonos neműek házasságát 10 évvel azután, hogy Angliában, Walesben és Skóciában legalizálták. Az emberek 78 százaléka támogatja az azonos neműek házasságát, míg 2011-ben csak 42 százalékuk támogatta azt.
Ha így haladunk tovább, Nagy Britannia lassan teljesen szivárványba borul, az előbújások legalábbis várhatóan növekvő számokat mutatnak majd a jövőben.