Már a középkor is rasszista: megtámadta a Macbeth-et a baloldal

shakespeare,portré,egyetlen
Majdnem 400 évet túl élt sértetlenül
Vágólapra másolva!
A Macbeth kiragadott szövegrészletei alapján "következtetett" egy "brit tudós" arra, hogy Shakespeare rasszista volt, írja a Breitbart.
Vágólapra másolva!

"Minél közelebb egy birodalom bukása, annál őrültebbek a törvényei" - szól a régi római közmondás, amely a jelek szerint egyre aktuálisabbá válik, ahogy egyre nagyobb méreteket ölt az önfelszámolást hitvallásának tekintő nyugati tömegkultúra és a közélet egyre szélesebb rétegeit uralja le a szélsőbaloldali úgynevezett "woke-ideológia". Nincs ez máshogy az Egyesült Királyságban sem, amely általános gazdasági, társadalmi, politikai és a jelek szerint kutlurális válságba kerül napról napra, óráról órára, miközben a briteknek világa dől össze romjába. A Breitbart ír arról az egészen szürreális esetről, miszerint

egy vérbeli "brit tudósnak" sikerült megfejteni, hogy a világirodalmi klasszikus, Shakespeare Macbeth-je valójában egy rasszista kiáltvány.

A Texasi Egyetem adjunktusa, Kathry Vomero Santos a londoni Globe Theater - csakhogy teljes legyen a Waczak-szálló forgatókönyvutánzat: ez az a színház, amelyet Shakespeare alapított személyesen - által tartott "Antirasszista Shakespeare" webinárium-sorozat keretében tartott előadást arra vonatkozóan, hogy prezentálja "elemzését" a Macbeth faji megkülönböztetésre utaló, rasszista jellegűnek vélt tartalmára vonatkozóan.

Santos olyan meggyőző érvekkel igyekezett alátámasztani mondandóját, miszerint a "sötétség" jelenségének negatív színben feltüntetése, vagy a fekete szín és a denevérek baljós jelentéstartalmú használata arra utalnak, hogy az alkotást erőteljesen áthatja a "faji alapú nyelvhasználat", jelentsen ez bármit is.

Kiragadott szövegrészekből következtetnek baloldali tudósok arra, hogy Shakespearrel együtt a közép- és kora újkorban mindenki rasszista volt. Forrás: AFP

Az irodalmi Nobel-díjat érdemlő okfejtésre egy kollégája rákontrázott:

- mondta Migdalia Cruz professzor, aki szerint a mór, a zsidó és a török szavak használata arra utal, hogy mindenki rasszista volt a középkorban.

Az abszurd és a nyugati kultúrát gyökereinél ért támadást és megalázó minősítgetést ugyanakkor a mértékadó brit tudományos közösség nem hagyta szó nélkül. Jeremy Black, az "Anglia Shakespeare korában" című könyv szerzője a következőképpen utasította vissza a Shakespeare-t ért rasszista vádakat:

Továbbá megszólalt a témával kapcsolatban a magyar származású Frank Furedi szociológus és emeritus szociológia professzor, aki egyben a Matthias Corvinus Collegium brüsszeli irodájának vezetője is, aki a következőképpen nyilatkozott:

- mondta.