A szankciók ellenére gazdagodik Oroszország

Karácsony Oroszországban
Moszkva, 2022. december 27. Újévi és karácsonyi installációk a moszkvai Vörös tér szomszédságában 2022. december 27-én. Oroszországban január 1-jén köszöntik az új évet, majd ezt követi az ortodox karácsony január 7-én. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
Vágólapra másolva!
Oroszország tavaly az ukrajnai háború ellenére is gazdagabb lett, miközben az USA és Európa dollármilliárdokat veszített – jelentette az UBS.
Vágólapra másolva!

Az orosz milliomosok száma 56 ezerről 408 ezerre nőtt 2022-ben, míg az ultra-nagy vagyonnal rendelkező – 50 millió dollárnál több – személyek száma közel 4500-al ugrott meg.

Az Egyesült Államok azonban

minden más országnál nagyobb vagyont veszített tavaly a maga 5,9 milliárd dollár mínuszával,

míg Észak-Amerika és Európa együttesen 10,9 milliárd dollárral lett szegényebb – jelentette a UBS.

A bank szerint 2022 végére 1 millióval kevesebb amerikai milliomos lesz, bár a világ ultra-nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyeinek még mindig több mint 50%-a az Egyesült Államokban él.

Oroszország vagyongyarapodása a háború és a Nyugati szankciók ellenére következett be.

A UBS elismeri, hogy "az oroszországi vagyoni trendeket jelenleg nehéz meghatározni", de kiemelte, hogy egyike azon maroknyi országnak, amely 2022-ben gazdagabb lett.

A számítások szerint Oroszország 600 milliárd dollárral növelte a teljes vagyonát.

A vagyonnövekedés egyik tényezője az emelkedő olajár lehet, mivel a nyersanyag exportja Oroszország kulcsfontosságú gazdasági motorja. A Refinitiv adatai szerint tavaly mintegy

7 dollárral ugrott meg az uráli kőolaj hordónkénti ára.

A UBS jelentése szerint Mexikó, India és Brazília is jelentős vagyonnal gyarapodott 2022-ben, míg az Egyesült Államok, Japán, Kína, Kanada és Ausztrália veszített a legtöbbet.