Tollbamondja a háborús propagandát az amerikai hadiipar

Ukrajna, Oroszország, háború, ukrán, orosz, konfliktus, Orosz - Ukrán háború, katona, tank
DONBAS, UKRAINE - JUNE 26: Ukrainian soldiers from Tank battalion of the 24th separate mechanized brigade named after king Danylo are seen with T-72 tank on positions near Konstantinivka in Donbas, Ukraine on June 26, 2023. Wojciech Grzedzinski / Anadolu Agency (Photo by WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Nyílt levelet jelentetett meg a Politico című amerikai lap a vilniusi NATO-csúcs előtt, amelyet "46 külpolitikai szakértő" szerkesztett. A Responsible Statecraft kiderítette, hogy a cikket jegyzők közül sokan lobbistái az amerikai hadiipari vállalatoknak. 
Vágólapra másolva!

Miről szól a nyílt levél?

A szóban forgó és a vilniusi NATO-csúcsra időzített, Politicon megjelentetett "Ukrajnának sürgősen iránymutatásra van szüksége a NATO-tagságot illetően" ("Ukraine needs a roadmap to NATO membership ASAP") című írás több ponton egybevág a háborúpárti globalista erők már megismert háborús politikájával.

További nyugati fegyverszállítmányokat követelnek a kijevi rezsim részére, valamint nyílt sisakos felszólítást intéznek a katonai-védelmi szövetség felé a vadászgépek átadását illetően.

Újdonságnak tekinhető ugyanakkor az eddigi, már működő NATO-Ukrajna együttműködések kiterjesztésére irányuló tervek ismertetése,

a "szakértők" szerint ugyanis illő és üdvös lenne a NATO-Ukrajna Bizottságot kiterjeszteni egy NATO-Ukrajna Tanács formájában. Egy ilyen testület felállítása veszélyes háborús eszkalációt jelentene, mivel további jogosítványokat szerezne így a védelmi-katonai szövetségnek, hogy nyíltan, akár haderő bevetésével is beavatkozhasson a háborúba.

A nyílt levél szerint a nyugati vezetőknek segíteniük kellene Ukrajnának az Oroszország elleni háborúban használt fegyverrendszerek "NATO-szabványoknak" megfelelő "átfogó átállítását".

A nyílt levél szerzői sürgetik a NATO-országokat, hogy az F-16-os vadászgépekhez hasonló harci repülőket adjanak át Ukrajnának. Forrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

- áll a nyílt levélben.

Propaganda-röpirat, közvetlenül az amerikai mélyállamtól

A nyílt levél végén a Politico felsorolta annak az alulírott 46 "külpolitikai szakértőnek" a nevét, akik szerzői voltak ennek a háborús röpiratnak. Ugyanakkor a lap azt már "elfelejtette" hozzátenni - ez is csak a Quincy Institute for Responsible Statecraft nevű, kevésbé intervencionista amerikai külpolitikát követelő agytröszt elemzéséből derül ki - , hogy az aláírók közül

legalább huszonegy jelenleg is kapcsolataban áll az amerikai katonai-ipari komplexummal, vagyis a háború mozgatórugójának tekinthető amerikai mélyállammal.

- írja Eli Clifton a Responsible Statecraft-nak.

A levél legelső aláírója Stephen E. Biegun volt, akit a Politico honlapja csak "volt amerikai külügyminiszter-helyettesként" jellemzett, azt azonban nem említette, hogy

jelenleg a Boeingnél, a világ egyik legnagyobb fegyver- és haditechnikai eszközgyártójánál a globális közpolitikáért felelős vezető alelnökként dolgozik.

A másik, akinek a védelmi iparhoz való kötődését figyelmen kívül hagyták, a nyugállományú elnök, dr. Wesley Clark tábornok, aki

a Clinton elnök által elrendelt NATO-bombázó hadjáratot vezette Jugoszlávia ellen a koszovói háborúban, amelyet Szövetséges Erők Hadműveletnek neveztek el.

A cikk Clarkot "az amerikai hadsereg 12. legfelsőbb szövetséges parancsnokaként, Európában; a UCLA Burkle Center vezető munkatársaként" írja le, miközben nem említi meg, hogy

a Vaya Space vezető igazgatósági és vállalati tanácsadójaként tevékenykedett, amely szerint Clarkot azért vették fel, hogy "támogassa a Vaya Space új technológiáiba való befektetést és azok kiterjesztését a rendkívül vonzó űr (indítás) és védelmi (stratégiai és taktikai rakéta) területre".

Az agytröszt elemzése azt is megjegyezi, hogy számos aláíró szerepet tölt be az Atlantic Council agytrösztnél, amelyet részben

a vezető amerikai fegyvergyártók, köztük a Boeing, a General Dynamics, a Lockheed Martin, a Northrop Grumman és a Raytheon finanszíroz.