Leslie Mandoki: Ezekben a vészterhes időkben pontosabb iránytűre van szükségünk

Mandoki Soulmates, Mándoki László, Leslie Mandoki, Akvárium
Klub, beharangozó, ingyenes budapesti koncert, koncert, aranylemez, 2023.07.12.
Mándoki László, Leslie Mandoki
Vágólapra másolva!
Újabb nagyszabású koncertet ad Budapesten a Mandoki Soulmates. Augusztus 18-án a Szent István Bazilika előtti téren hallható a világhírű magyar zenész, producer különleges műsora. A 888 a közelgő koncert apropóján készített interjút Leslie Mandokival, aki elárulta, hogy gyermekeivel végigmegy azon a több kilométeres alagúton is, amelyen át 1975-ben külföldre érkezett.
Vágólapra másolva!

888: A Leslie vagy a László a helyes megszólítás?

Leslie Mandoki: Semmi bajom nincs a László vagy éppen a Laci névvel, de amikor 1975-ben a később világhírűvé lett rajzfilmes Csupó Gábor és Szűcs László zenészbarátommal elhagytuk az országot, a menekülttáborban valahogy meg kellett különböztetni a két Lászlót. Pénzfeldobással döntöttünk, az írás volt a László, a fej pedig a Leslie. A kérdés eldőlt. Mellesleg az útlevelemben Leslie néven szerepelek.

888: Az augusztus 18-ai koncert sajtótájékoztatóján csak úgy dőlt belőled a szó, sztori sztorit követett, világsztárokkal és veled megesett kalandokat soroltál, te is tudod magadról, hogy mennyire kalandosan – vagy szerencsésen? – alakult az életed?

Leslie Mandoki: Nos, zenészként eléggé intenzív életet élek, bár nem tagadom, hogy számomra a két legfontosabb kiindulási pont: a gyerekeim és a zene. Hálás vagyok azért, hogy sok művész bízta és bízza rám magát és a munkáit, lett légyen Jennifer Rushról vagy Lionel Richie-ről szó. De említhetném a hollywoodi vagy az angliai munkásságomat, és talán az sem titok, hogy az autóiparban is „megmártóztam", a Disney-filmek zenéjéről és a számtalan német tévéprodukcióban való részvételemről nem is beszélve. Szóval, bőven van az efféle sztorizgatásokhoz élményanyagom, és ezért hálás lehetek a sorsnak.

888: Most már a könnyű műfaj nehezebb ágát képviseled, most is vállalod a kezdeteket, például a Dzsingisz Kánt?

Leslie Mandoki: Miért kellene megtagadnom, az is része az életemnek. Elég sok energiát fektettem abba, hogy zenészként érvényesüljek, ennek egyik fejezete a Dzsingisz Kán.

Fotó: Polyák Attila - Origo

888: Manapság szinte már minden a pénzről szól, a Mandoki Soulmates mégis ingyenes koncertet ad, ennyire nem érdekel a pénz?

Leslie Mandoki: Stockholmtól Milánóig, Dublintól Münchenig rengeteg az ingyenes koncert. Egyébként tényleg nem igazán érdekel a pénz, ha látom a házam vagy a stúdióm falán az aranylemezeket, vagy azt, hogy az aktuális slágerlistákon ott vannak a számaim, és a könyvelőm sem hívogat rémülten, akkor úgy vélem, a dolgok rendben mennek.

Nem a pénzért csinálom, engem a hírnév sem igazán érdekel, sokkal inkább a zene. De az nagyon.

888: A koncerted Bartók Béla „Magyar képek" című művére épül, nálunk is ismerik és elismerik Bartókot, de itthon miért nincs az a fajta rajongás, amely külföldön övezi?

Leslie Mandoki: Márpedig Bartók Béla tényleg origónak, valós kiindulási pontnak számít a modern zeneművészetben. A kérdésre nem tudom a pontos választ, de van Bartókkal kapcsolatban egy talán nem annyira közismert történetem. A 70 évek második felében először muzsikálhattam kint, New Yorkban, ahol együtt játszhattam a világhírű basszusgitárossal Anthony Jacksonnal, aki este nyolcra magához rendelt és az első találkozásunkkor nekem szegezte a kérdést: mit csinált apád 1956-ban? Mondtam, hogy segített a forradalmároknak, sőt, fegyvert is fogott az oldalukon. A második feladvány Bartók volt, hogyan vélekedek róla. Ezzel sem volt baj, mert a Mikrokozmoszon nőttem fel, a lelkembe ivódott Bartók műve. Átmentem a vizsgán meghívott a lakásába is, ahol megmutatta páratlan Bartók lemezgyűjteményét.

888: Amikor 1975-ben úgy döntöttél, hogy másutt próbálsz szerencsét, miből lett hirtelen eleged? Volt konkrét okod rá, vagy csak eleged lett a létező szocializmusból?

Leslie Mandoki: Az egyik ok az volt, hogy nem kaptam útlevelet, meg aztán a magyar könnyűzenei élet mindenható ura, Erdős Péter kijelentette, az a fajta progresszív rock, amit akkoriban mi játszottunk, rendszerellenes, nem passzol bele a kultúrpolitikai irányelvekbe. Az ellenzék zenéjének titulálták, a Jethro Tull, a King Crimson vagy a Cream nem tetszett a hazai vezérkarnak, és például mindent megtettek annak érdekében, hogy a kor talán legjobb együttesét, a Syriust ellehetetlenítsék. Elfogyott körülöttem a levegő, hát vettem a sátorfámat, amúgy is nehezen viseltem a diktatúrát.

Fotó: Polyák Attila - Origo

888: Mi hiányzott leginkább a frissiben menekült Leslie Mandokinak Magyarországról?

Leslie Mandoki: Természetesen eleinte gyötört a honvágy, a család, a barátok hiánya azért megviseli az embert, de aztán hamar túltettem magam ezeken, mert az energiáimat a saját jövőm felépítésére fordítottam.

Egyszerűen nem engedhettem meg magamnak, hogy a hátrahagyott életemen rágódjak. Sokkal fontosabb volt előre, mint hátra nézni.

888: Sikeres karriert építettél fel, világnagyságokkal zenélhetsz együtt, komoly produceri teljesítmény van mögötted, sokan mégis a kormány „kultúrliblingjeként" jellemeznek. Odafigyelsz a rád aggatott, nem éppen hízelgő jelzőkre?

Leslie Mandoki: Mindenki azt mond amit akar, de azt szeretném leszögezni, nekem egy megrendelőm van, éspedig az a közönség, amelyet alázattal, odaadással kell kiszolgálni, főleg ezekben a vészterhes időkben. Engem mindig a tenyerén hordozott a publikum, illik visszaadni valamit ebből. A világ elveszíti a korábban pontos, vagy a mainál sokkal pontosabb utat mutató iránytűjét. Nekünk csakúgy mint hajdanában Woodstock idején, valami másra, jobbra van szükségünk.

S még valami: külföldön élek, de pesti srác maradtam, a magyarságodat, a gyökereidet nem tagadhatod meg, s ha tudok segítek, és én a legtöbbet a színpadon állva segíthetek.

Itthon tanultam meg járni, beszélni és zenélni, mindent ennek az országnak köszönhetek, ezért a magyar zászlót a szívemben is hordom. A hangom a közönség szeretete által lesz erős, és ha a világ döntéshozói kíváncsiak lennének a véleményemre, elmondanám, mindig a hazám érdekeit képviselem, a zenénk arról szól, ami összeköt, nem arról, ami szétválaszt. Ezt értelmezze mindenki úgy, ahogy akarja.

888: Legenda vagy valóság, hogy Csupó Gáborékkal többek között egy hosszú vasúti alagúton is keresztül kellett menniük, amikor elhagyta az országot?

Leslie Mandoki: Olyannyira valóság, hogy a születésnapomon a gyerekeimmel és Csupó Gábor gyerekeivel is végigmegyünk azon az úton. Most talán nem lesz olyan veszélyes, mint 1975-ben.