Nógrádi György: Zelenszkijt bosszantja, hogy nem támogatjuk feltétel nélkül a politikáját

ZELENSZKIJ, Volodimir
Harkiv, 2022. május 29. Az ukrán elnöki sajtóhivatal felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatást tesz a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. május 29-én. Zelenszkij az orosz invázió február 24-i kezdete óta először látogatott a keleti frontvonalra. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal
Vágólapra másolva!
A napokban a The Washington Post kiszivárogtatta, hogy Volodimir Zelenszkij egy találkozón arról beszélt, hogy fel kellene robbantani a Magyarország számára létfontosságú Barátság kőolajvezetéket. Ezután tette fel a költői kérdést a Twitteren Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár: "Hogy lehet, hogy Ukrajna szövetkezik egy NATO-tagország ellen?" Tényleg, hogyan lehetséges ez - kérdezte Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt a 888.
Vágólapra másolva!

888: Hogyan lehetséges az, hogy Ukrajna szövetkezik egy NATO-tagország ellen?

Nógrádi György: Ukrajnában tombol a nacionalizmus és a vezetés nem a realitások talaján áll. Zelenszkij elnök végigjárta Rómát, Berlint – ahol találkozott Steinmeier államelnökkel, akit néhány hónapja még azért nem utazhatott Kijevbe, mert külügyminiszterként tárgyalt orosz kollégájával – Párizst, Achenben pedig átvette az egyik legnagyobb európai kitüntetést, majd bejelentette tíz pontos béketervét.

Ami dicséretes, de kimondja, hogy más béketerv nem létezhet, valamint egyik célja Oroszország stratégiai meggyengítése, az összes elfoglalt terület visszaszerzése - beleértve a Krímet - és hozzátette, csak ez alapján hajlandó tárgyalni.

Szóval nem túlzás, a világháború szélén táncolunk.

Az elemzők szerint egyetlen esetben képzelhető el, hogy az oroszok taktikai atomfegyvereket vetnek be, ha az ukránok elérik a Krím-félsziget bejáratát. Ez azonban szinte kizárt, még az ukránok szerint sincs sok esélyük erre. Vissza az eredeti kérdésre:

Zelenszkij egyszerűen nem tudja elfogadni, hogy a szomszédban van egy ország, amely nem hajlandó feltétel nélkül támogatni a politikáját, ezért leül saját miniszterelnök-helyettesével és azt mondja, ha felrobbantanák a Barátság kőolajvezetéket, akkor elpusztítanák a magyar ipart, „Orbán iparát".

Ezek után az Északi áramlat felrobbantása is kap egy vajszínű árnyalatot, nem is beszélve arról, hogy egy NATO-tag elleni támadás a többi tagország fellépését is magával hozza. S akkor még nem szóltunk arról, hogy hazánk történetének legnagyobb szabású segélyakciójával támogatja Ukrajnát, ám úgy néz ki ezek az információk nem nagyon jutnak el Zelenszkijhez. Az amerikaiak mentegetik, csak idegességében fenyegetőzött, de ugye, „aki nem bírja a meleget, az ne menjen a konyhába". Mellesleg Zelenszkij lehallgatott beszélgetésben azt is mondta, hogy a magyarok ne is ácsingózzanak Kárpátaljára. Minta nem tudná, hogy az ottani magyarság jó részét már elüldözték vagy elmenekült a háború elől. Arról is szót ejtett, hogy a kapott rakétákkal már lőni lehetne az orosz területeket. Pedig ezeket a hadi eszközöket azzal a feltétellel kapták, hogy csak védelmi célokra használhatják.

Forrás: AFP PHOTO / Ukrainian presidential press service / handout

888: Milyen hatással lesz a kiszivárgott hír a magyar-ukrán kapcsolatokra?

Nógrádi György: Tovább rontja, bár eddig sem volt túl barátságos, gondoljunk csak a széles körben terjesztett halállistákra. Néhány hónapja pedig volt olyan ukrán parancsnok, aki azt találta mondani, hogy a tankjaival két óra alatt eléri a Balatont. Nos, ehhez az autópályán gépkocsival is kell vagy két óra Miskolcról, Szolnokról, hát még a régi típusú tankokkal. Érdemes azt is megjegyezni, hogy az ukrajnai románság is egyre jobban hallatja a hangját a szélsőséges nacionalizmus terjedése és jogaik csorbítása miatt.

888: Ukrajnának elvileg érdekében állna a vezeték épségének megőrzése, hiszen szép summát kap a tranzitdíjból és az olajból is jut neki. Ennek ellenére szabotálják?

Nógrádi György: Kétségtelen, a Barátság kőolajvezeték révén szép bevételhez jutnak, de mivel Kijev szinte mindent ingyen kap a támogató nyugati országoktól,

nem igazán számít ez a bevételkiesés.

888: Tavaly az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója, a korábbi külügyminiszter-helyettes azt találta mondani, hogy Ukrajnának van egy erős ütőkártyája: a Barátság kőolajvezeték. Már akkor megpróbáltak zsarolni az ukránok?

Nógrádi György: Egyértelmű, de szinte mindenki zsarolnak. Szinte mindent elolvastam az ukrán elnök berlini útjáról, és ezekből kiderült, hogy már nem elégszik meg a régi MIG vadászgépekkel, már F16-os vadészgépeket követel, és a haditengerészeti potenciálját is jelentősen megnövelné.

Ez a háború eszkalációjához vezethet, és így tényleg hamar elérkezünk a harmadik világháború küszöbére.

888: A nyugati vezetők miért nem próbálják higgadtabb, átgondoltabb politikára ösztönözni az ukrán vezetőt?

Nógrádi György: Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Lloyd Austin nagyon egyszerű választ adott erre a kérdésre: még mindig sokkal olcsóbb Ukrajna támogatása, mint az oroszok elleni háború. Ez nyilvánvaló, csak azt nem érti az ember, miért kellene Moszkva ellen közvetlenül hadba vonulni. Ami pénzt ad a világ Ukrajnának, annak a jelentős részét ellopják, a drága fegyverek pedig hamar feltűntek a közel keleti és észak-afrikai fekete piacokon. Ukrajna manapság rendkívül ügyesen kihasználja, hogy a Nyugat fél az oroszoktól. Nehéz lesz ebből a vitorlából kifogni a szelet, talán a jövőre esedékes uniós választások hozhatnak valamiféle változást. Mindenesetre Amerika újabban azt követeli, hogy az EU szakítsa meg a kapcsolatait Kínával, erre azonban a mindig engedékeny Ursula von der Leyen sem vállalkozott, annál is inkább, mert évi több, mint 700 milliárd dolláros forgalomról van szó.

888: A világkereskedelmi forgalom adatainak tükrében van esély a kínaiak visszaszorítására?

Nógrádi György: Ázsia és Afrika szinte minden országa és Ausztrália számára is már fontosabbak a kínai gazdasági kapcsolatok, mint az amerikaiak. Washington most dörzsölheti a kezét, hiszen a német-orosz együttműködést elfújta a háború szele, nem kell az Egyesült Államoknak riválistól tartania Európában.

888: Az Északi Áramlatot felrobbantották és orosz források szerint a Török Áramlat ellen is merényletet terveztek, számíthatunk a jövőben hasonló, a Magyarország számára kritikus infrastruktúra elleni támadásokra?

Nógrádi György: A magyar vezetés alternatívákban gondolkodik, és megpróbál minden lehetőséggel számolni. Katasztrófa esetére is létezik valamiféle vészforgatókönyv, amely segít a továbblépésben.

Egyébként nem véletlenül indította be és kapcsolta magasabb sebességfokozatba a haderőfejlesztési tervet a kormány.

888: A Temesvárról elszármazott izraeli biztonságpolitikai szekértő, Robert C. Castel szerint Európa már jelentéktelen játékossá vált a világpolitikában, nem lenne érdemes Macron francia elnök iránymutatásának megfelelően önálló európai arcot ölteni?

Nógrádi György: Macron francia vezetésű uniót szeretne, márpedig ez lehetetlen, ehhez nincsenek meg a gazdasági és pénzügyi lehetőségei.

Európát csak Németország irányíthatná,

egyedül ez alkalmas a vezető szerepre, de a kancellár nem túl karakterisztikus politikus, ráadásul a jelenlegi koalíciós kormányzás több sebtől vérzik, a kormány szinte a túlélésért küzd. Arról nem is beszélve, hogy Amerikában görbe szemmel néznék a német irányítású EU-t. Szóval az manapság csak utópia.