14 ezer nőt vert meg a transznemű futó, most visszaadná az érmet

Vágólapra másolva!
Egy transznemű futó, aki a London Maraton női kategóriájában indulva több mint 14 ezer nőt vert meg, elismerte, hogy „nem nő", és felajánlotta, hogy visszaadja a teljesítményéért kapott érmet.
Vágólapra másolva!

Glenique Frank transznemű nő, aki tavaly férfiként futotta le a New York-i maratont, kihasználta az új brit szabályozás kiskapuját, amely kizárja a pubertáson átesett férfiakat a női versenyekből, és vasárnap lefutotta a London Maratont.

A "Frank" néven versenyző 54 éves transz futó a Daily Telegraph szerint 4 óra 11 perc és 28 másodperc alatt teljesítette a versenyt. Ez az idő a 6160. helyhez volt elég a 20 123 női induló közül. Azonban, ahogy a Telegraph megjegyzi, ha Frank a férfiak között versenyzett volna,

ez az idő csupán a 15 386. helyre tette volna.

Franket éles kritika érte az interneten, ami arra kényszerítette a transznemű futót, hogy felajánlja: visszaadja az érmét.

– mondta Frank a New York Postnak.

Hozzátette: "Ha tényleg úgy gondolják, hogy elloptam a helyet egy női futótól, akkor nem bánom, visszaadom az érmet. Jövőre újra indulok, jótékonysági céllal."

– jelentette ki határozottan Frank.

– jegyezte meg Frank.

Miközben a brit atlétika az év elején megtiltotta a férfiaknak, hogy női versenyeken induljanak, hagytak egy kiskaput, az úgynevezett "átmeneti intézkedéseket", amelyek lehetővé teszik, hogy azok, akik már versenyeztek, továbbra is versenyezhessenek, csak az új sportágakba belépőket kényszerítik arra, hogy a saját nemük között versenyezzenek.

Tehát míg Frank az új szabályok szerint futott, ezek a szabályok továbbra is "helytelenek és igazságtalanok" a nőkkel szemben.

Frank a jövő évi London Maratonon is indulni kíván, bár elmondása szerint nem fogja bejelölni a "női" jelzőt a nevezési lapján.