Tizenhárom fa jutott a döntőbe

Vágólapra másolva!
Az Ökotárs Alapítvány zsűrijének döntése alapján 13 fa jutott tovább az Év Fája verseny nyilvános döntőjébe. Az egész országból összesen 125 fát neveztek magánszemélyek, civil szervezetek és önkormányzatok. A verseny győztesét a közönség online szavazatai fogják eldönteni október 30-ig.
Vágólapra másolva!

A nevezettek közt a legfiatalabb fa egy, a legidősebb 800 éves volt. A jelölések nagy számára való tekintettel a zsűri az előzetes tervekhez képest eggyel több fát választott ki továbbjutásra: a 12+1 fa évszázadokon átívelő történetei hitelesen illusztrálják az ember és a természet megbonthatatlan kapcsolatát. A döntőbe négy tölgyfa, két hársfa, egy vadgesztenyefa, egy meggyfa és egy eperfa, egy platán, egy akác, és két különlegesség: egy vasfa és egy mocsárciprus került.

A döntős fák mindegyikéhez érdekes történelmi, közösségi vagy személyes történet kapcsolódik, és van köztük pár igazi túlélő is: a péceli akác például egy hatalmas sitthegy mellett áll, abban az erdőben amely Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdejét ihlette. A 350 éves ősi tölgy egy valahavolt tölgyerdő emlékeként, villámtól sújtva áll az oszkói szőlőshegy bejáratánál, az egyéves kis valkói meggyfa pedig egy régi zsidó temetőben sarjadt ki. A budapesti vasfa felnevelésével Paál István szobrász 15 évig kísérletezett, míg magról sikerült kicsíráztatnia és elültetnie egy csemetét.

A végső sorrendet és a verseny győztesét a közönség online szavazatai fogják eldönteni. A szavazás az evfaja.okotars.hu oldalon szeptember 10-én indul és október 30-án fejeződik be.

Forrás: http://evfaja.okotars.hu/dontosfak
Rigatz emlékfa - Alsómocsolád

A nyertes fa egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap, amelyet a jelölők díjátadó ünnepség keretében vehetnek majd át. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére használhatják fel a fa környezetében élők.

Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül járul hozzá egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánja elérni.

Forrás: greenfo.hu