Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Tegnap óta minden alma-logóval ellátott gépben Intel processzor ketyeg, és a cég fellebbentette a fátylat új operációs rendszeréről is, amely szerintük valósággal gúnyt űz a Windows Vistából.
Vágólapra másolva!

A Macintosh számítógépeiről ismert amerikai cég hétfőn San Francisco-i fejlesztői fórumán mutatta be új termékeit. Az idei WWDC-n Steve Jobs, az Apple első embere a cég két utolsó IBM processzorral szerelt számítógépének új, Intel lapkával szerelt változatait hozta el a közönségnek, amivel befejeződött az új platformra való átállás.

Eddig minden szép és jó

Az Apple viszont nem lenne Apple saját operációs rendszere, az OS X nélkül, amelynek új változata, mint megtudhattuk, tavasszal jelenik majd meg Leopard néven. A Windowszal közös platformnak köszönhetően pedig élesedik a verseny, az Apple vezetői viszont azt hangoztatták: a Leopard kenterbe veri a szintén jövőre megjelenő Vistát.

Steve Jobs az új vas és az új szoftverek bemutatása előtt eldicsekedett az Apple növekvő eladási adataival: a cég piaci részesedése ugyanis 15 százalékkal nőtt az előző negyedévben, és az újonnan eladott gépek háromnegyede már Intel-alapú. Jobs különösen büszke volt a notebook-szegmens piaci részesedésében elért növekedésre, amely 6-ról 12 százalékra nőtt (gyanítjuk, főleg a tengerentúli eladásoknak köszönhetően). A cégnek tehát, úgy tűnik, bejött a platformváltás és az új modellekhez kapcsolódó, csipkelődő reklámkampány.

Viszlát, IBM!

Mint már említettük, az inteles modellválaszték tegnap este lett teljes. Az elsősorban fejlesztőknek szánt asztali munkaállomást, a Power Mac G5-öt, mint kiderült, a nem túl szellemes elnevezésű Mac Pro (nem tévesztendő össze a MacBook Pro noteszgéppel) modell váltja fel. A gép külsőre csaknem megegyezik elődjével, az ezüstös gépház azonban teljesen eltérő hardvert takar. A legerősebb Power Mac eddig is kétmagos processzorral működött, ezt tehát illett megduplázni a legújabb Intel-lapkákkal, így az összes gépbe két darab is kerül az Intel Xeon 5100 nevű, két processzormagot tartalmazó 2, 2,6, vagy 3 gigahertzen működő lapkájából.

A gyártó ígérete szerint az új modell a korábbi, IBM-processzoros erőgéphez képest is másfél-kétszeres teljesítményt biztosít. Mivel az új Mac Pro asztali gépek kisebb méretű hűtéssel szerelik, akár négy merevlemezzel, vagyis 2 terabájtnyi háttértárral és 16 gigabájt memóriával, de akár négy darab izmos videokártyával is fel lehet szerelni őket.

Az USA-ban már hétfőtől kapható típus 2500 dolláros, azaz több mint félmillió forintba kerülő alapváltozatát 2,6 gigahertzes Xeon processzorral, 1 gigabájt rendszermemóriával, 250 gigabájtos merevlemezzel, valamint egy 256 megabájt videomemóriás Nvidia GeForce 7300 GT grafikus kártyával, illetve DVD-íróval szállítja az Apple. Mivel immár közös a platform, elkerülhetetlen volt az összehasonlítás: egy ugyanilyen konfigurációjó Dell ezer dollárral drágább az Apple gépénél, hangzott el a bemutatón. Ugyancsak hétfőn debütált a cég egyetlen olyan számítógépének új változata is, amely nem laptop, és nem is asztali PC: a 3 ezer dolláros indulóárú Xserve egy szerverszekrénybe szerelhető hálózati kiszolgáló, melynek ugyancsak az Intel lapkája képezi a szívét.

A Windows csak gyenge másolat?

Az Apple-felhasználók által talán legjobban várt újítás az új operációs rendszer, a Leopard - lesz, mivel erre tavaszi még várni kell. A cég vezetői most is csak egy kis előzetes ízelítőt adtak OS X következő változatáról, az indoklás szerint azért, nehogy a Microsoft ellopja az újításokat. A szoftveres bemutató ugyanis azzal kezdődött, hogy Jobs és kollégái a Windows fejlesztőin gúnyolódtak, azt hangoztatva: Redmond csak másolni képes.

Az Apple öt változatot hozott ki az OS X-ből az elmúlt öv évben, és tavasszal szállítja a következőt - büszkélkedett Steve Jobs. "De mit csinált mindez idő alatt a versenytársunk?" - tette fel a kérdést a cég első embere, amit meg is válaszolt: az elmúlt öt évben csak a Windows Vistán dolgoztak, és arra költöttek évi ötmillárd dollárnyi fejlesztés forrást, hogy az Apple-t és a Google-t utánozzák. Jobs szerint a Vista kinézetétől kezdve a Microsoft mindenben az Apple megoldásait kopírozza: a még el sem készült WinFS-fájlrendszer az OS X keresőjét, a Spotlight-ot próbálja behozni, 7-es Explorer RSS-kezelését a Safari böngészőről koppintották, a Windows Mail pedig külsejében is az Apple Mail ügyetlen másolata.

Időgép és látványos apróságok

Az Apple a versenytársnak való odamondogatás után a Leopard tíz újítását mutatta be ízelítőként, amelyek technológiai hátteréről egyelőre nem árultak el sokat. A legfontosabbak közé tartozik a Time Machine (Időgép), amely a gépen található fájlok automatikus mentését és visszaállítását teszi lehetővé. A felhasználó ennek segítségével tetszőleges időpontra mehet vissza az időben, és állíthatja vissza a gép winchesterének tartalmát. Az újítást a cég azért vezette be, mert, mint bebizonyosodott, csak a felhasználók elenyésző része végez magától rendszeres adatmentést - ezt pedig az "időgép" teljesen feleslegesség teszi. (A megoldás ezúttal nagyban hasonlít a Windows automatikus rendszervisszaállítási funkciójára, legalábbis lényegét tekintve.)

A Leopárd mások nagy újításaként mutatták be a Spaces (Terek) névre keresztelt megoldást is, amellyel a felhasználó külön virtuális munkaasztalokra csoportosíthatja a szoftvereket. Ez sem új technológia, hiszen például a Linux-felhasználóknak régi ismerőse lehet. A további újdonságok közé tartozik többek közt az is, hogy videochat közben slide-showt és videókat is meg lehet mutatni a beszélgetőpartnereknek. A levelezőprogramot látványos hátterekkel és grafikai elemekkel turbózták fel - kérdés, ki szeret majd csiricsáré, kiszínezett, képekkel telepakolt e-maileket küldözgetni -, a Spotlight pedig már nem csak a felhasználó saját gépén, hanem a hálózaton is keres.

Elmaradt a nagy durranás

Technológiai szempontból jelentős, de csak a profi felhasználókat érintő változás, hogy a Leopard teljes egészében 64 bites lesz, vagyis natívan támogatja az újfajta processzor-architektúrára írt szoftvereket, és már benne lesz a Windows-telepítést lehetővé tévő Boot Camp alkalmazás továbbfejlesztett változata is. Mindezekkel együtt azonban az Apple-felhasználók által várt "nagy durranás" elmaradt: a cég épp hogy csak fellebbentette a fátylat a Vista-riválisnak szánt Leopardról, és valóban forradalmi újításokról nem esett szó, inkább csak az egyszeri fogyasztóknak szánt látványosságokról. A bemutató inkább azt sugallta, hogy az Apple a nagy ugrás helyett inkább csak magabiztosan halad tovább, és harcol - immár nyílt sisakkal - a Windowsos PC-felhasználók elhódításáért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről