Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kétszáz éves a koktél

Vágólapra másolva!
Szeptember 14-én rendezik a harmadik Bols Bartender Competitiont, amelyen két kategóriában mérkőznek meg hazánk legjobb koktélkeverői.
Vágólapra másolva!

Az esemény egyébként a koktélmixelés kezdetének kétszázadik évfordulója előtti tisztelgés, a főnyeremény pedig nem kevesebb, mint egymillió forint.

A koktél kifejezés első forrása az Egyesült Államok-beli, a The Ballance and Columbian Repository című újság 1806-os, május hatodikai példánya, amelyben egy rumos koktélreceptet közöltek, tehát egy akkor már létező dologról adott hírt a lap.

A következő számban egy olvasói levélre válaszolva, a cikk írója pedig már definícióra is vállalkozott:

"A koktél egy olyan stimuláló ital, amelyet bármilyen szesz, cukor, víz és keserűk keverékeként készítenek. Emellett egy kitűnő kortesital, minthogy erősíti és bátorítja a szívet, miközben megrészegíti a fejet" - utal a cinikus szerző az éppen ekkor zajló, korabeli választási kampányra is.

De az idei BBC-n a kétszáz éves koktél jövőjéről is lesz szó: a cseh Roman Uhlír előadásában a molekuláris mixológiáról, a koktélkészítés új trendjéről értekezik.

A tudományosan hangzó és fantasztikusnak tűnő, igazán forradalmi molekuláris gasztronómia (parmezánparfé, fokhagymás mandulás jégkrém stb.) bárpult mögötti alkalmazásakor elszállt kreálmányok születnek.

Molekuláris szemlélettel készített, futurisztikus italok a Gépnarancs Korova bárjában, vagy épp Douglas Adams galaxisközi ivóiban is simán elmennének. Fontos kiegészítők például a szájban jégkrémként olvadó koktélhabok, vagy épp a különféle italzselégyöngyök, angol nevük szerint Pearls-ök.

Szódabikarbonával, borkősavval, zselékkel, habokkal keltett állagváltozás és pezsgés, elképesztő ízek (például tiszta csersav), ordító, vad színek. A minden korláttól megfosztott harmóniák keresése a tudományos-fantasztikum kategóriájába emelik a molekuláris mixológiát - lásd még a harsogó gintonikot zselészendvicsként, lime-ágyon és/vagy villodzó fény közt tálalva.

A harmadik BBC a Hajógyárin

Már a tavalyi, második Bols-mixerverseny óriási siker volt, mire most egymillió forintra emelték a tétet, a főnyereményt. Ráadásul az idei, harmadik Bols Bartender Competitionnel a koktélkeverés kezdetének kétszázadik évfordulójára is emlékeznek. A verseny 2006-ban már egyike a nemzetközi Flair Bartender-szövetség hat európai, kiemelt versenyének. "Ez alkalomból a Bols életműdíjat ad egy olyan bartendernek, aki a hazai kevertital-kultúra és mixerszakma kialakulása óta folyamatosan a szakmában tevékenykedik, és munkájával hozzájárult a magyarországi koktélkeverés és a szakma fejlődéséhez" - halljuk a szervezőktől.

Az idei BBC-n a versenyzőknek alapból két előírt koktélt kell elkészíteni, de idén a plusz két percben egy fantáziakoktélt is össze kell ütni, ahol a látvány és technika mellett az ízharmónia is számít. A zsűri tagjai között ott lesz Szőke Szabolcs, a Flair Planet Hungary ügyvezető igazgatója, Neil Garner és Neil Lowrey (a két brit második helyezést ért el King of the Ring flair-verseny tandemszámában), illetve a cseh Roman Uhlír, a Rushop Bartending School tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

Az idei Bols-verseny szervezői klasszikus és flair kategóriában is keresik a legjobb mixereket. A látványosabb Országos Nyílt Flairtending-verseny csak később, este hattól kerül sorra: itt a flairmixer nemcsak kever, hanem színpadi showt is előad. Itt tehát a technika és a látvány egyszerre fontos.

A két zsűritag, Neil aztán a döntő után, este nyolctól látványos show-ban mutatja meg külön-külön és együtt is, miért tartják őket a flair-bartending csillagainak.

Az Országos Nyílt Longdrink-verseny, a harmadik BBC nyitó programja délután egytől. Fontos, hogy a versenyzők meghatározott dresszben lépnek föl ezen a versenyen. A férfiak hosszúujjú ingben és szövetnadrágban, ékszerek nélkül versenyezhetnek, a hölgyek pedig, alkalomhoz illő, elegáns ruházatban és diszkrét ékszerekben mixelhetnek csak.

A versenyzőknek négy darab longdrinket kell elkészíteniük a verseny alatt, szigorúan saját recept alapján - a mixek eredetiségét a zsűri szigorúan ellenőrzi. Egy-egy koktél elkészítésére öt percük van a versenyzőknek. Az elődöntőkből a harminc legjobb jut a délután háromig tartó döntőbe. Ebben a számban a kóstoló és a technikai zsűri pontszámaiból tevődik össze a végeredmény.

Az est műsorvezetője a több tévécsatornán is feltűnt mókamester és műsorvezető Kovács Áron, míg szakkommentátor Morafcsaik Péter, a Bols barmanje lesz. A versenyek és bemutatók után pedig éjszakába nyúló afterparty veszi kezdetét a helyszínként szolgáló Dokk Bisztróban, dj Fattel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről