Dübörög az EFOTT

Vágólapra másolva!
Ma már, a fesztiválok kavalkádjában, aligha lehet számon tartani minden egyes eseményt, az EFOTT azonban, még elindulása után harminc évvel is biztos pont maradt a nyári programban, nemcsak az egyetemisták és főiskolások számára. Túlzás nélül állíthatjuk, hogy az eredetileg turisztikai találkozóként indult rendezvény, mára az ország harmadik számú zenei fesztiváljává nőtte ki magát - a Sziget és a Volt után. Lássuk, idén mire számíthatunk.
Vágólapra másolva!

Az EFOTT (ha valaki nem tudná, mit jelent, oldjuk fel a rövidítést: Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) egyik legfőbb jellemzője, hogy - lévén eredetileg turisztikai találkozó - a legtöbb esetben más helyszínen rendezik meg: az eddigi harminc találkozónak huszonöt település adott otthont. Az idei pörgéshez nem is választhattak volna jobb helyszínt a szervezők, a Balaton déli partján fekvő Zamárdi ugyanis ideális hely a bulizásra. Ráadásul az EFOTT után, akár még Siófokra is átugorhatunk, ahol többek között a Beach House szabadtéri koncertjei várják a látogatókat.

A fesztivál hivatalos programja július 18-án, kedden kezdődik, igaz, hogy ezen a napon még csak a Kisszínpad üzemel. Bemelegítésnek viszont egyáltalán nem rossz a fellépők listája, kezdetnek ugyanis a magyar rock és blues nagy öregei szórakoztatják a közönséget. Deák Bill Gyula után a Beatrice lép fel, majd a Hobo Blues Band és a Bikini is feltűnik a színpadon. Az első, lazább estét, az EFOTT honlapja szerint, a The Rock Band zárja, amely, afféle igazi all-star csapatként, tagjai között tudhatja például Závodi "Zacskó" Jánost a Piramisból vagy az Edda dobosát, Donászy Tibort. A The Rock Band honlapján viszont azt találjuk, hogy az egyik tag, Zeffer András kórházi kezelése miatt az összes fellépés elmarad a közeljövőben.

A következő napokban annyival vagyunk nehezebb helyzetben, hogy már több helyszín közül választhatunk, egyedül zenei programok tekintetében négy lehetőségünk van: szerdától a Kisszínpad mellett természetesen a Nagyszínpad is megkezdi működését, de mehetünk a Globe Party Arénába vagy a DeWalt Tribute színpadhoz is. A Party Arénéban tényleg komoly partikra lehet számítani, nemcsak a fajsúlyos előadók (Karányi, Sub Bass Monster, KFT stb.) miatt - az EFOTT már kiadott programjában figyelmezteti a fesztivál vendégeit, hogy az arénát csak tizennyolc éven felüliek látogathatják. A Tribute színpad - mint azt a neve is mutatja - egy-egy zenekarnak emléket állító, egy előadó dalait éneklő zenészeket vonultat fel. A megszokott Janis Joplin-, illetve Doors-emlékzenekarok mellett, friss bandákkal is találkozhatunk, akik például Tom Waits, Sting, a U2 vagy a System of a Down szerzeményeit játsszák.

A Nagyszínpad programjában találkozhatunk szinte az összes olyan magyar zenekarral, amely a nyári fesztiválok állandó szereplője. Így az EFOTT-ról sem maradhat le a Kispál és a Borz vagy a Tankcsapda, sőt az előbbi énekese szabadidős együttesével, a Kiscsillaggal is fellép, az utóbbi zenekar pedig dedikálást is tart a fesztiválon. Magyar vonalon legerősebb nap talán a csütörtök lesz, amikor is a Sziámit és a Ghymest követően a Republic és a Hooligans lép színpadra, akik közül a Republic ráadásul új albumát is bemutathatja a közönségnek. A Nagyszínpad programját nézve, a reggae műfaj szerelmesei inkább a pénteki napra voksolnak, amikor a jamaikai I-Wayne / Firestar / Harmony and the Lava Band mellett, tiszteletét teszi nálunk az osztrák Karlstetten városát, a reggae fellegvárává emelő House of Riddim is, a magyar vonalat pedig a Ladánybene 27 képviseli.

Csajozás, kártyával

A külföldi fellépők névsorát színesíti még a kubai Raul Paz, aki szenzációs zenei kavalkáddal készül a magyar közönségnek: muzsikájában együtt van a dub és a tradicionális salsa, a pop és a hip-hop. Hasonlóan különös elegyre számíthatunk a pénteki Kisszínpadon is, itt egy négy tagból álló fenegyerek-sereglet forgatja fel a fesztiválozók éjszakáját. A társaság legillusztrisabb tagja talán a holland raszta, Bong-ra, aki évek óta a metál és az úgynevezett dzsungelzenék összepárosításával foglalatoskodik. Remekül játszik így alá Jahba és SumOne párosa, akik általában a reggae-t és a metált keverik, bár az utóbbi zenész lágyabb dub-ritmusokat is alkalmaz. A hajnalba nyúló estet Dylan zárja, aki főként a drum'n'bass sötétebb változatát műveli. A Kisszínpadon másnap is érdekes közreműködésnek lehetünk szemtanúi, a jamaikai Burro Banton és az olasz bázisú One Love Sound System közös koncertjét. Közvetlenül előttük a PASO kedvenc zenekara, a New York Ska Jazz Ensemble pörgeti fel a hangulatot.

Akik jobban kedvelik az amatőr hangulatú bulikat, azokat szintén a Kisszínpad várja, az első két koncert ugyanis mindennap egy-egy egyetemi bandáé. Ha azonban a zenét már meg is untuk, még mindig akad számtalan lehetőségünk a szórakozásra. Más művészeti ágakban merülhetünk el a Filmmúzeum Mozi Sátorban, illetve a HÖOK - Kulturális és közéleti sátorban. Előbbi esetében már csak a névből is ki lehet találni, hogy ott milyen foglalkozásokon vehetünk részt, az utóbbi sátor komplexebb programot kínál. A HÖOK-nál érdekes beszélgetéseken vehetünk részt, melyek címe egytől egyig figyelemfelkeltő: gondolunk itt az Irodalmi dugások vagy az Alkohol az íróban, alkohol az olvasóban elnevezésű vitaestekre. Emellett nem maradnak el természetesen a művészeti események sem, itt tekinthetjük meg például a S.Ö.R., vagyis a Shakespeare összes rövidítve című színdarabot vagy a Bizottságból ismert efZámbó István Agyszívás című performanszát.

Az EFOTT idén sem hazudtolja meg nevét, így túrázásra is bőven lesz lehetőség. A fesztivál programjában helyet kapnak az úgynevezett "okos túrák", melyek gyakorlatilag a környék kulturális nevezetességeit bemutató sétákat jelentik. Ha nem szeretünk gyalogolni, abban az esetben kerékpár vagy akár ló is a rendelkezésünkre áll, mindkét "közlekedési eszközzel" bebarangolhatjuk a környéket. A gyaloglás és a segédeszközökkel való közlekedés közé esik, a mostanában egyre divatosabb nordic walking (tulajdonképpen botok segítségével való gyaloglás), amelyet szintén kipróbálhatunk a fesztivál alatt. A technikai helyett pedig, inkább a tematikai szempontot szem előtt tartva, csillagászati túrára, illetve pincelátogatással egybekötött kirándulásra van lehetőségünk. Emellett más sportprogramok is várnak minket, például paintball vagy strandröplabda.

Végezetül van egy jó hírünk azok számára is, akik egyenlőségjelet tesznek a fesztiválozás és a csajozás/pasizás közé. Az EFOTT-on ugyanis, idén először, kiosztanak úgynevezett randikártyákat is, melyek mindegyike a közlekedési lámpa valamelyik fokozatát ábrázolja. A három szín - akár a KRESZ-ben - azt jelzi, hogy hogyan közeledhetünk a kiszemelt áldozat felé. A piros értelemszerűen tilosat jelent, vagyis az illető vagy foglalt vagy csak nincs kedve ismerkedni. Ennek megfelelően a sárga szívesen ismerkedik, de csak kapcsolat céljából, a zöldnél ellenben szabad az út, ő az igazi bevállalós. Sokan bizonyára áldják a szervezők nagy eszét, hiszen a nyakba akasztható kártyák segítségével elkerülhetik az árnyékra vetődést, valamint a "van barátod/barátnőd?" kérdésre adott igenlő válasz utáni, kínos visszavonulást.

EFOTT - Zamárdi, július 18-22. Jegyár: hetijegy - 8500 / 10000 Ft, napijegy - 3500 Ft, hétvégi jegy (péntek-szombatra) - 6500 Ft.