Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Készüljünk a hét végi kánikulára!

Vágólapra másolva!
Folytatódik az átlagos júniusi idő, a hét végén pedig már kánikula várható. Kedden mindenütt számíthatunk többórás erős napsütésre. Az átmeneti felhősödésből elsősorban délután fordulhat elő elszórtan frissítő zápor, zivatar. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 26 fok között alakul. Egész héten nyári, kissé változékony időben lesz részünk napsütéssel, elszórtan zivatarokkal. A hét végén sokfelé már 30 fokos kánikulára készüljünk!
Vágólapra másolva!

Kontinensünk legnagyobb részére jelenleg szélsőségektől mentes, átlagos júniusi idő a jellemző. Egy legyengült hidegfront vonul át a Brit-szigeteken, mely kedden a Benelux-államokban okoz esőket. Az Alpok és a Kárpátok vidékén a sok napsütést követően elszórt zivatarok alakulnak ki. A Balkánon gyakoribbak a heves zivatarok. Egy napra kánikula költözik Lappföld sarkkörön túli vidékére is.

Kedden a többórás erős napsütés mellett időnként megnövekszik a felhőzet, és elszórtan frissítő zápor, zivatar kialakulhat. Általában mérsékelt lesz a légmozgás, de zivatarok környezetében átmenetileg megélénkül a szél. A hőmérséklet csúcsértéke az ilyenkor megszokott 23, 27 fok közötti értékeket veszi fel.

Számottevő fronthatás nem várható. A mérsékelten meleg nyári időben jó közérzet alakulhat ki. 11 és 15 óra között időnként nagyon erős az UV sugárzás, a megfelelő védelemről gondoskodjunk, de inkább ne tartózkodjunk ekkor a napon. Nyáriasan öltözhetünk. Annak esélye, hogy a rövid záporok pont minket kapnak el, minimális, ezért talán nem érdemes egész nap cipelni az esernyőt. A közlekedésben a délelőtti erős napsütés zavaró lehet. A néhol kialakuló zivatarok környezetében rövid időre erősebb széllökés alakulhat ki.

Szerdán is sok napsütésre számíthatunk. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből főként délután elszórtan alakul ki rövid zápor, zivatar. Zivatarok környezetében megerősödik a szél. Kora délután általában 22, 27 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön tovább melegszik az idő. A napsütés lesz túlsúlyban, de délután elsősorban a Dunántúlon frissítő zápor, zivatar alakul ki. Az általában mérsékelt szél zivatarok környezetében átmenetileg megerősödik. 25, 29 fokig melegszik a levegő.

Pénteken és a hét végén egyre meleg, fülledt időre van kilátás. A napsütés mellett főként délután tornyosulnak gomolyfelhők, és elsősorban pénteken és szombaton fordul elő sokfelé hevesebb nyári zápor, zivatar. Zivatarok környezetében gyakori lesz az erős széllökés. A hőmérséklet pénteken helyenként eléri, vasárnap sokfelé meghaladja a 30 fokot. Egy hete még fűtöttünk, most pedig a légkondik üzembehelyezésével kell foglalatoskodnunk, feltétlenül tisztítsuk ki az eltömődött szűrőket!

Tavaink hőmérséklete már elérte a 20 fokot, a bátrabbak fürödhetnek. A folyók még hűvösek, de napról-napra melegednek. A hét végére, különösen vasárnapra a folyók hőmérséklete is átlépi a 20 fokot, míg tavaink várhatóan 22-24 fokosak lesznek.

A nyári idő meggyorsítja a növényzet fejlődését. Lassanként rendeződnek a dolgok, a gyümölcsök közül a földi eper elhúzódó érése befejeződik, ugyanakkor a kései cseresznye, a ribizli és a málna a napokban kezd érni.

Nagyon jó előjel, hogy már a sarkvidéken is kánikula tombol. Átmenetileg megszakad viszont a forróság a vb-n, szerdán hidegfront érkezik.

Jégesők is lehetnek a következő melegebb napokban, ami néha életveszélyes is lehet.

(ICI Interaktív Meteorológia)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről