Utolsó őszi nap a szombat

Vágólapra másolva!
Kellemes, de még hűvös időnk lesz pénteken, sok napsütésre számíthatunk. Délután északon egy közelgő hidegfront felhőzete jelenik meg, és ott elszórtan zápor, zivatar kialakulhat. Az élénk szélben általában 20 fok fölé melegszik a levegő. Szombaton ősz lesz: a hidegfront főként délelőtt teszi pocsékká az időjárást, délután néhol már kisüt a nap. Vasárnap javuló idő várható, hétfőtől pedig itt a nyár!
Vágólapra másolva!

Nyugat -Európa időjárását anticiklon alakítja. Területén sok a napsütés, 25 fok körüli nappali hőmérsékletek fordulnak elő. A nyári légtömegek már Skandinávia délnyugati vidékét is elérték. Ugyanakkor Ibériában egy gyors hidegfront frissíti fel az eddigi forró levegőt. A kontinens középső vidékén lassan melegszik az idő, de a térségben egy utolsó hidegfrontot még ki kell bírni. A front péntek délután észak felől közelíti a Kárpát-medencét, utána pedig itt a nyár!

A javuló idő nagyon jó hír az árvíz- és belvíz ellen küzdőknek, továbbá a mezőgazdaság és az idegenforgalom számára. A növekvő hőmérséklet és a szárazabb, naposabb idő most nagyon fontos a növényi kultúráknak, sokat mérséklődhetnek a károk.

Pénteken a többórás napsütést követően észak felől felhősödés kezdődik. Délután északon helyenként zápor, zivatar kialakulhat. Megélénkül az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet csúcsértéke 19, 22 fok között alakul.

A délelőtti országos napsütés kedvező hatással van közérzetünkre, ezáltal immunrendszerünk is erősödhet. Az UV sugárzás 11 és 15 óra között meglehetősen magas. Érdemes napvédő szereket használni, ha sokat vagyunk a napon. Napozáshoz, kiránduláshoz, kerti munkákhoz jó az idő, de fürdéshez természetes vizeink még hidegek. Estétől gyenge hidegfronti hatás kezdődik.

Szombaton délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, sokfelé számíthatunk esőre, záporra, néhol zivatarra. Délután észak felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása, előbukkan a nap, de elszórtan zápor, zivatar még kialakulhat. Élénk lesz az északkeleti szél. Kora délután 13, 19 fok várható, délnyugaton lesz a hűvösebb. Gyenge hidegfronti hatás érvényesül. A borongós időszakokban növekszik a lehangoltság esélye. Ennek elkerülésére érdemes jól megtervezni a napunkat.

Vasárnap északon napos időnk lesz, a délutáni gomolyfelhőkből csak néhol alakul ki rövid zápor, zivatar. Ezzel szemben délen kevesebb napsütésre, gyakoribb felhősödésre és több helyen záporra, zivatarra számíthatunk. A mérsékelt északkeleti szélben 19, 24 fokra melegszik a levegő. Sajnos, a szombati visszaesés miatt tavaink, folyóink csak a bátrabbaknak ajánlható fürdéshez, de a strandokra már érdemes - főleg északon - kimenni.

Hétfőn tovább melegszik az idő. A többórás napsütés mellett gomolyfelhők növekednek, főként délnyugaton számíthatunk záporokra, zivatarokra. Megélénkül az északkeleti szél. 22, 26 fokig melegszik a levegő.

A jövő hét további részében átlagosan meleg nyári időben lesz részünk. A napsütéses délelőttöket követően délután gomolyfelhők tornyosulnak, és elszórtan frissítő zápor, zivatar alakulhat ki. Csak zivatarok idején élénkül meg a szél. Délutánonként 25 körüli hőmérsékletek lesznek a jellemzők.

(ICI Interaktív Meteorológia)