Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Zivatar után napsütés

Vágólapra másolva!
Szerdán meglehetősen változékony időnk lesz. Reggel egy hidegfront érinti az északi országrészt.
Vágólapra másolva!

A megnövekvő felhőzetből elsősorban ott számíthatunk esőre, záporra, néhol zivatarra. Átmenetileg megerősödik a szél. Később elvonul a felhőzet, kisüt a nap, és a szél is mérséklődik. Átlagos, 19, 24 fok közötti hőmérsékletekkel számolhatunk. Csütörtökön délelőtt fog sokat sütni a nap.

A kontinens északi részén továbbra is meglehetősen hűvös az idő. A felhősebb tájakon napközben 10 fok alatt marad a hőmérséklet. A Kárpát-medence északi területein is keresztülmegy szerdán az a kisméretű légörvény, melyből igen jelentős mennyiségű eső hullik a Duna és a Tisza vízgyűjtőjére. Nyugat-Európában átlagosan meleg az idő, de az óceán partjait már egy hidegfront közelíti meg. Az egész mediterrán térséget nyári idő jellemzi. Spanyolország déli vidékén 40 fokot is megközelíti a hőmérséklet.

Szerdán reggel egy hidegfront hatására változóan, északon erősen felhős lesz az ég, elsősorban ott számíthatunk esőre, záporra, néhol heves zivatarra. A megerősödő északnyugati szelet viharos széllökések is kísérik. A Dunántúlon már délelőtt megkezdődik a felhőzet felszakadozása, délután a középső megyékben is kisüt a nap. A szél estig fokozatosan mérséklődik. 19, 24 fokra melegszik a levegő, a tartósabban felhős északkeleti országrészben lesz hűvösebb.

A gyorsan átvonuló hidegfront csak rövid idejű frontális tüneteket okozhat. A kitisztuló levegőn szervezetünk felfrissül, a reflexek javulnak. Az UV sugárzás 13 és 15 óra között elsősorban a nyugati és középső megyékben lesz erős. Reggel főként az északi megyék lakóinak lesz szükségük esernyőre, esőkabátra. Délután az ország nagy részén ismét nyáriasan öltözhetünk, de naplemente után gyorsan hűl a levegő. A közlekedést délelőtt zivatarok és viharos széllökések zavarhatják!

Tavaink hőmérséklete általában még alacsony a fürdőzés számára, de a bátrabbak kipróbálhatják a 18-19 fokos vizet.

Csütörtökön a hűvös hajnalt követően több órára kisüt a nap, melyet fátyolfelhők zavarhatnak. Délután nyugaton már vastagabb felhők jelennek meg, estétől ott eső, zápor is kialakulhat. Élénk lesz a délnyugati szél. Kora délután 25 fok körül tetőzik a hőmérséklet. Melegfronti hatás érvényesül, mely fáradékonysághoz, álmossághoz vezethet.

Csütörtökön meleg, de ismét változékony idő várható. A délelőtti napsütést felhősödés követi, majd egyre több helyen alakul ki zápor, zivatar. A nyugati határszéltől eltekintve 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, tehát nyári időnk lesz. Melegfronti hatás érvényesül.

Pénteken a változatosság kedvéért ismét reggel halad át egy hidegfront, mely elsősorban északon okoz csapadékot. A hét végén átlagos májusi idő ígérkezik, melyben a napsütés mellett záporok, zivatarok is helyet kapnak.

A gyors frontátvonulásokhoz szervezetünk fokozatosan adaptálódik, így a frontális hatások kevésbé terhelnek le. Az öltözködésben ügyeljünk a napokon belüli nagyobb változékonyságra.

A növényzet számára továbbra is ideálisak a körülmények. A csapadékosabb és a szárazabb, meleg időszakok optimálisan váltogatják egymást. A gyümölcsök közül a földieper szezonja még tart, de helyenként már a korai cseresznye is érik. A gyomnövények növekedése felgyorsult.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről